România – un lanț de magazine nemțești mai scumpe ca-n Germania

cristian țițca
Distribuie:

Hai să vă povestesc o pildă. La începutul anilor 2000 eram în Nemția. Mai precis, în Manheim. Obișnuiam să îmi cumpăr de la Lidl câte o caserolă cu salată de cartofi pe care dădeam 50 de cenți. Între timp, a intrat Lidl în România. Fac o paranteză. Lanțul de magazine Lidl face parte dintr-un program al Băncii Mondiale pentru eradicarea sărăciei. Practic, ele trebuie să fie magazine pentru oameni cu posibilități financiare reduse.

Ghici cât costă aceeași salată de cartofi în România, tot la Lidl? Vă spun eu. Trei euro. Ghici cât costă acum același produs, la același magazin, în Germania? Vă luminez din nou. Tot 50 de cenți.

Vă mai dau o pildă germaneză.

Vară. Sat în sudul Nemției. Temperatură de 38 de grade, ceea ce la ei e caniculă. Un singur magazin în localitate. Care a rămas fără stocuri de apă. A venit primarul la ei, eu am fost martor la discuție, să le spună că dacă nu se aprovizionează urgent cu apă, le ridică licența de funcționare. Pentru că magazinele nu au doar datoria să facă profit. Au și datoria să aprovizioneze populația.

La noi…

Crește prețul energiei în draci. Ce ne spune ministrul de finanțe? Că să ne căutăm furnizori mai ieftini. Asta în condițiile în care nu prea există mulți furnizori și, oricum, toți cer cam la fel.

A crescut prețul la carburant. Insist pe idee. Trei sferturi din prețul benzinei e format din taxe, impozite și accize. Cât de greu îi e statului să mai taie din ele? Același ministru de finanțe spune că, încă, prețul benzinei nu a atins plafonul. Adică o să se mai scumpească.

Cum reușesc țările europene să țină situația sub control?

Există o instituție și o lege. Instituția se numește Oficiul de Control al Prețurilor, care la noi a funcționat câteva luni, că să dăm bine la aderare.

Iar după asta vorbim despre legea anti-cartel. Care nu se referă doar la marile companii. Dacă într-un sat există doi brutari și se hotărăsc între ei să ridice prețul la pâine, statul poate să intervină.

Cam despre asta e vorba.

Categorie: Opinii
Etichete: Cristian Titca, critic arad, pledoarii, romania-germania, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
Doi bunici și nepoțica lor au fost atacați de „câinii familiei” și salvați de jandarmi aproape de „ultimul moment”
Articolul următor
Chiar dacă nu vede, Răzvan Nedu îi face pe alții să vadă. Cu sufletul, nu cu ochii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…