marți, martie 28, 2023

Rupe-te 3 minute și 25 de secunde din ce faci și ascultă „Valsul dragostei” compus de „artistul poporului” Eugen Doga și inclus pe lista scurtă a capodoperelor girate de UNESCO

 

 

Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria ( pe atunci în URSS, astăzi în raionul Rîbnița, Republica Moldova). A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. A fost membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice – citim pe Wikipedia.

Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldova pentru Televiziune și Radiodifuziune, încă din perioada studenției (1957-1962). A predat apoi ca profesor la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967-1972).

În Moldova e zeu: are străzi care-i poartă numele, este reprezentat pe timbre, iar valsul care l-a făcut celebru a fost ales de ruși, în iarna lui 2014, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci. „Talentul lui Eugen Doga este recunoscut și de UNESCO, pentru care valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” este numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX” – scrie site-ul activenews.ro despre muzicianul cu nume românesc și cu suflet de comunist autentic… orice ar însemna asta – mai greu de tradus în cuvinte decât în muzică.

În România comunistă, numele lui Eugen Doga a devenit cunoscut mai mult odată cu filmele ”Lăutarii” și ”Șatra”, regizate de alt basarabean, Emil Loteanu, însă creațiile sale însumează lucrări de balet, cvartete, melodii lirice, muzică pentru piese de teatru şi peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonoră a filmului de animație ”Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.

(Re)ascultați acest „Vals al dragostei” care, efectiv, rupe-n două sălile de nunți și baluri, patinoarele și chiar destine din toată lumea (nu neapărat) filo-rusă… veți înțelege de ce Eugen Doga este atât de adulat.

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news