Rupe-te 6 minute și 9 secunde din ce faci și ascultă Concertul românesc pentru orchestră al unui geniu evreu maghiar austriac din Târnăveni

 

György Sándor Ligeti (n. 28 mai 1923, Diciosânmartin, județul Târnava Mică, azi Târnăveni, județul Mureș – d. 12 iunie 2006, Viena) a fost un compozitor evreu, de naționalitate maghiar și apoi austriac, originar din Transilvania, România. A trăit și activat în Ungaria, Germania și Austria – dacă n-ați știut, vă zice wikipedia

Ligeti este zeu printre melomanii occidentali – dar la noi, în țara sa natală, este extrem de puțin receptat chiar în cercurile selecte… probabil din cauza lipsei de cultură muzicală ce cangrenează societatea românească actuală.

A avut o viață cât o istorie condensată a planetei Pământ. Fizician de formație și pasiune, proscris și cu viața făcută praf  de tânăr din „simpul fapt” (ghilimelele se impun, pentru că nu era deloc simplu să fii evreu absolvent de bacalaureat în 1941) că aparținea nativ unei etnii urâte de regimul nazisto-hortyst, Ligeti a renăscut din propria cenușă aproape la propriu și a devenit unul dintre cei mai apreciați compozitori din toate timpurile – pe același palier cu Bach și Beethoven.
„După război, Ligeti și-a continuat studiile la Budapesta. După absolvire, în 1949, a studiat câțiva ani etnologia muzicii folclorice românești, urmând a se întoarce la Budapesta, unde a devenit profesor de armonie, contrapunct și analiză muzicală. A predat în Darmstadt, Hamburg, Stockholm etc.” – citim tot pe wikipedia. A lucrat pe coloana sonoră cu Stanley Kubrick în filmele Odiseea spațială 2001, Strălucirea și Eyes Wide Shut… dacă de altundeva nu-l reperați. 

Piesa cu care vă reținem atenția este compusă în 1951 și este o sinteză a ceea ce a acumulat din punct de vedere etno-muzical românesc pur acest compozitor atât de multivalent.

Descrierea înregistrării pe youtube: „Mariss Jansons conducts the Bavarian Radio Symphony Orchestra as they perform the fourth movement of Gyorgy Ligeti „Concert Romanesc” for their encore during Proms 2013 season at the Royal Albert Hall”
Facebook Comments Box
Despre Critic Arad Articolele 6514
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy