Acasă CULTURĂ Floriile – o zi plină de ritualuri, reguli alimentare, superstiții și semnificații...

Floriile – o zi plină de ritualuri, reguli alimentare, superstiții și semnificații onomastice

0

 

Creștinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paști, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile.

Toți cei cu nume de flori își sărbătoresc ziua onomastică în ultima duminică a postului, cu o săptămână înainte de Paști. Floriile reprezintă ultima intrare a Mântuitorului în Ierusalim, înainte de Săptămâna Patimilor, iar creștinii încep din această zi pregătirile pascale.
Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare ce anunță Învierea Domnului. Din punct de vedere religios, sărbătoarea Floriilor reprezintă ultima intrare în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos, înainte de Săptămâna Mare, moment în care a fost întâmpinat cu ramuri de curmal, măslin și flori.

Astăzi, creștinii aduc în biserici ramuri de salcie care sunt sfințite și împărțite apoi credincioșilor. Se spune că toți cei care intră în casă cu ramuri de salcie sunt feriți de rău și boli. De asemenea, ramurile și florile luate de la biserică în această zi trebuie păstrate la icoană și aprinse atunci când tună și fulgeră pentru a proteja casa.

 

Floralia – ritualul păgân care stă la baza Floriilor

Deși semnificațiile religioase sunt mult mai puternice astăzi, Floriile au la bază un ritual păgân respectat timp îndelungat. Floralia reprezintă o sărbătoare a zeiței florilor, Flora, eveniment celebrat de romani în fiecare an, pe 28 aprilie. Oamenii marcau în această zi reînvierea naturii și venirea primăverii.

Reguli alimentare pe care trebuie să le respeți în această zi

Postul Paștelui este unul destul de auster, având în vedere că nu există decât două zile cu „dezlegare la pește”, de Buna Vestire și de Florii. Așadar, fie că ținem post, fie că nu, astăzi trebuie să mâncăm pește și să bem un pahar de vin. Cu toate astea, din punct de vedere religios, de Florii nu se petrece întrucat este încă post și, in plus, ne aflăm la începutul Săptămânii Patimilor.

Tradiții și superstiții în Duminica Floriilor

De-a lungul timpului, au circulat mai multe tradiții și superstiții amintite și respectate de oameni în această zi. Citește mai jos câteva dintre cele mai importante :

– Se spune că toți cei care se împărtășesc de Florii își vor împlini orice dorință.

– Grădina și vița -de- vie trebuie împodobite cu flori și ramuri de salcie și stropite cu apă sfințită pentru a da rod bun și bogat.

– Vremea din ziua de Florii ne indică și cum va fi vremea în ziua de Paști.

– Încă de astăzi nu se mai mănâncă urzici întrucât Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. În plus, Floriile se mai numesc și „Nunta urzicilor” pentru că în această perioadă urzicile înfloresc și nu mai sunt bune de mâncat.

– Orice creștin trebuie să mănânce pește în ziua de Florii și să bea  un pahar de vin.

Foarte mulți români poartă nume de flori, așa că astăzi este o zi importantă pentru aproximativ 1.4 milioane de conaționali. Deși majoritatea acestor nume derivă de la florile respective, unele au semnificații aparte. Citește mai jos câteva dintre acestea:

Florin/Florian/Florina semnifică prosperitate.

Camelia provine din limba  latina și s-ar traduce prin enoriaș sau ajutor al preotului, deși mulți îi dau  semnificația secundară cea a florii japoneze, camelie.

Margareta vine din limba greacă și înseamnă mărgăritar sau perlă.

Crina derivă din latinescul „Christiana” și se traduce prin „urmașul lui Hristos”.

Iris vine din limba greacă și se traduce prin curcubeu.

Narcis provine din personajul Narkissos, menționat în mitologia greacă,  cel care se îndragostise de chipul său.

Lăcrămioara este un nume ce provine din latinescul „lacrima” și înseamnă gingașie, sensibilitate.

 

Exit mobile version