miercuri, octombrie 5, 2022

Sebastian Bulumac propune despăgubirea celor care au suferit de pe urma inundațiilor și constituirea unei comisii speciale în CLM

 

Sebastian Bulumac și staff-ul său de campanie au luat atitudine față de neglijența autorităților și de daunele provocate de inundațiile din după-amiaza de Rusalii. Într-o conferință de presă au fost luate în discuție problemele cauzate de lucrările publice de proastă calitate executate în ultimii ani – dar, ce este mai important, s-au propus soluții pentru despăgubirea celor afectați. 

„Reprezentanții societății civile își propun ca în anii următori să fie un actor activ și implicat în relația cu reprezentanții administrației publice locale, respectiv, ca prim pas, au redactat un proiect de hotărâre care va fi transmis în zilele următoare, după ședința de investire a noului Consiliu Local, tuturor consilierilor locali.
Proiectul de hotărâre (atașat ca schiță de lucru în curs de actualizare) va fi revizuit în zilele următoare cu o echipă de juriști și va fi transmis consilierilor locali în formă finală. Reprezentanții societății civile speră ca un număr cât mai important de consilieri locali să-și asume acest proiect și să-l susțină în CLM, în forma propusă sau cu mențiuni ulterioare.

Principalele prevederi ale proiectului de hotărâre vizează:

  • Despăgubirea oamenilor care au suferit pagube în urma inundațiilor din cauza realizării defectuoase a lucrărilor de investiții la infrastructură, respectiv constituirea unei comisii formată din specialiști din executivul Primăriei Arad care să primească și evalueze cererile de despăgubire primite de la persoanele fizice ale căror bunuri mobile și imobile au fost calamitate.
  • Constituirea în cadrul CLM Arad a unei comisii speciale care să identifice cauzele ce au determinat incapacitatea infrastructurii municipiului Arad de a preveni inundațiile ultimelor zile, să verifice modul în care s-au realizat investițiile de pe domeniul public, care datorită modului defectuos de punere în operă au adus daune persoanelor fizice și juridice, respectiv să verifice documentația și a procedurile de recepție a lucrărilor de investiții în infrastructură care au produs aceste daune.
  • Sesizarea de către CLM Arad a Curții de Conturi a României, Parchetului, Corpului de Control al Primului Ministru și Guvernului României prin Prefectul Județului Arad, respectiv solicitarea ca aceștia să investigheze modul în care s-au realizat lucrările de de investiții din bani publici în toate etapele: temă de proiectare, achiziția de servicii (proiectare, consultanță, execuție), execuția lucrărilor, recepția lucrărilor – având în vedere calitatea îndoielnică a acestora și pagubele produse populației și agenților economici.
  • Să se solicite Primarului Municipiului Arad prezentarea unui Raport cu privire la activitatea sa în preîntâmpinarea și combaterea efectelor inundațiilor cauzate de aversele din luna iunie 2106.
  • Constituirea CLM Arad ca parte civilă pentru recuperarea ulterioară a sumelor alocate ca și compensații pentru daune de la cei găsiți vinovați.

Sebastian Bulumac a considerat inacceptabilă scuza prezentată de autorități, în opinia cărora sigura cauză a inundațiilor o reprezintă căderile masive de precipitații din ultimele zile. El a menționat atât faptul că datele prezentate de Primarul Aradului cu privire la cantitatea de precipitații au fost false, mult supra-evaluate, cât și faptul că în unele zone ale orașului cu canalizare de peste 100 de ani nu au existat probleme, în timp ce în zone cu investiții realizate recent gospodăriile oamenilor au fost inundate.

Nu în ultimul rând, cei prezenți la conferința de presă au acuzat reacția foarte lentă a autorităților, lipsa de organizare și faptul că aceștia nu au făcut uz de toate prerogativele legale pentru a interveni rapid, eficient și cu scopul de a diminua pagubele” – este comunicatul de presă al societății civile grupată în jurul ideilor și acțiunilor  lui Sebastian Bulumac.

La link-ul de mai jos puteți urmări înregistrarea conferinței de presă:
https://www.facebook.com/OrasulApartineAradenilor/videos/1773211516235191/

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news