Simularea Evaluării Naționale 2023 pentru elevii de clasa a VIII-a a debutat cu proba scrisă la Limba română

simulare_en_2023
Distribuie:

Simulare Evaluarea Națională 2023, a debutat cu proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din luna iunie.

În județul Arad, un număr de 3.465 de elevi vor susține probele scrise în unitățile de învățământ în care au studiat, fiind organizate 111 centre de examen. Sălile de clasă sunt dotate cu sisteme de supraveghere video-audio, respectând prevederile procedurilor în acest sens.

„Inspectorii școlari vor fi prezenți în centrele de examen în ziua probelor scrise pentru a monitoriza desfășurarea simulării examenului de evaluare națională”, transmite Inspectoratul Școlar Județean Arad.

Conform ghidului simulării pentru examenele naționale,

repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform procedurii.

În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”.

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Timpul de lucru

Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute. Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare.

Ce se întâmplă în cazul unei greșeli. Delimitările propozițiilor în frază nu se consideră semne

Întrucât pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă aceste subiecte pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură. Broșura conține, la final, pagini suplimentare liniate, pe care elevul le poate folosi în vederea finalizării răspunsurilor ce necesită redactare, în cazul în care spațiul alocat nu a fost suficient sau a greșit și dorește să reia rezolvarea, se arată în procedura trimisă inspectoratelor.

La proba de limba română și/sau maternăun răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.

La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de limba română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază”, conform informării de la Ministerul Educației.

Calendarul simulărilor la clasa a VIII-a din acest an școlar:
  • 20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
  • 22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor

Programa pentru simularea examenului de Evaluarea Națională (EN VIII) 2023, pentru elevii de clasa a VIII-a, prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română și la Matematică.

Când este Evaluarea Națională 2023

Conform calendarului publicat în Monitorul Oficial la începutul anului școlar, Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie. Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie 2023. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie.

Calendarul complet al probelor și rezultatelor este următorul:
  • 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
  • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu 2023

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Categorie: Știri
Etichete: Calendarul simulărilor la clasa a VIII-a 2023, proba la matematică, proba scrisă la limba maternă, proba scrisă la limba română, Simulare Evaluarea Națională 2023
Distribuie:
Articolul anterior
Unde ne angajăm pe salarii bune? Vino în echipa Glasspandoor!
Articolul următor
ZIUA MONDIALĂ A ASISTENȚEI SOCIALE 2023 LA EXPO ARAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie