Singura certitudine cu privire la începerea anului școlar: Scenarii colorate în verde, galben și roșu

scoala nr. 1 mogosoaia sala cp scaled scaled
Distribuie:

 

Anul școlar 2020 – 2021 începe în 14 septembrie, fiind luate în calcul trei scenarii – roșu, galben și verde – în funcție de situația epidemiologică.

În acest moment este cert că şcoala va începe pe data de 14 septembrie pentru elevii din învăţământul preuniversitar, sau cel puțin așa se poate înțelege din anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis miercuri Începerea școlii înseamnă că majoritatea elevilor vor fi prezenți fizic în clase. 

Sunt în dezbatere trei scenarii, iar deciziile finale vor fi luate de autoritățile locale.  Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. 

Scenariul VERDE

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19în ultimele 14 zile. Ministrul educației, Monica Anisie, a explicat în cadrul unor emisiuni televizate că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional”.

Scenariul GALBEN

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul ROȘU

Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar, va decide dacă elevii vor merge la şcoală sau vor învăţa online.

Concluzia este că, singura certitudine este că va începe și nu avem decât ( elevi, profesori și părinți) să urmărim zilnic ce declară oficialii, ce scenariu se preconizează, prin ce perdea de ceață să mai privim spre educație, și să facem tot ce ține exclusiv de noi să fim pregătiți ca și cum ar începe școala în 14 septembrie.

Între timp „ PSD va depune moţiune de cenzură pentru a schimba acest guvern incompetent care îi privează pe elevi de dreptul la învăţământ şi distruge viitorul copiilor“, a transmis senatorul PSD Arad Mihai Fifor printr-un comunicat de presă, nemulțumit de lipsa de informații și măsuri concrete din partea Guvernului pe această temă.

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Mihai Fifor: „Puterea liberală vinde scenarii colorate despre deschiderea anului şcolar“

În loc să prezinte informaţii şi decizii concrete privind începerea şcolii, puterea continuă să livreze doar scenarii. Nu este nimic clar privind localităţile care se înscriu în diversele scenarii colorate prezentate de preşedinte, nu este nimic clar privind tabletele care trebuie să ajungă la profesori şi la elevi, nu este nimic clar referitor la pregătirea profesorilor privind competenţele digitate. Singura certitudine este că Guvernul vinde scenarii colorate şi vrea să scape de răspundere şi aruncă decizia şi problemele, la nivel local.

„Nici şeful statului şi nici Guvernul PNL nu sunt în stare, nici acum, cu doar o lună înainte de primul clopoţel, să le spună concret părinţilor cum vor învăţa copiii lor în acest nou an şcolar. Puterea liberală încă nu are soluţii clare pentru începerea şcolii, iar dovezile sunt faptul că preşedintele a evitat răspunsul la întrebări-cheie: ce vor face părinţii din zonele unde şcoala va fi online, puşi în faţa unei situaţii fără ieşire – serviciu sau stat acasă cu copilul? Ce fac şcolile nepregătite pentru distanţare, numărul copiilor dintr-o clasă fiind de peste 30, iar împărţirea în două grupe imposibilă fiindcă n-au spaţiu fizic şi nici cadre didactice suficiente? Ce vor face copiii şi profesorii care nu au tablete pentru cursurile online sau cei din zonele rurale fără internet? Când vor ajunge tabletele la copii şi la profesori? Cum vor preda online profesorii care nu au competenţe digitale? Din cele 240.000 de cadre didactice sunt în acest moment formate să predea digital doar 20.000.

Inconștiența guvernului şi incapacitatea de a gestiona situaţia se vede și din faptul că nu există un program de pregătire intensivă a profesorilor pentru dobândirea competenţelor digitale, dar mai ales din decizia de a împinge semnarea contractului pentru tablete, spre finalul lunii august. Ministrul Anisie admite că nu va fi timp pentru ca tabletele să fie distribuite în fiecare şcoală înainte de începerea cursurilor, iar vicepremierul Turcan recunoaște cu seninătate că tabletele nu vor ajunge la timp la profesori și la elevi dacă totul decurge normal şi că vor ajunge extrem de târziu, dacă licitaţia va fi contestată.

PSD va depune moţiune de cenzură pentru a schimba acest guvern incompetent care îi privează pe elevi de dreptul la învăţământ şi distruge viitorul copiilor“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

Biroul de Presă al PSD Arad

foto fifor 7 august 2020

 

[ACTUALIZARE – ora 15.00]

[COMUNICAT DE PRESĂ privind începerea noului an școlar 2020-2021]

Inspectoratul Școlar Județean Arad anunță că anul școlar 2020-2021 începe la data de 14 septembrie. Decizia de redeschidere fizică a școlilor se va lua, în spiritual descentralizării, de către consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, autorități locale, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în funcție de situația epidemiologică de la acea vreme, după mai multe scenarii (verde, galben, roșu).

Prof. Marius Gondor, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Arad a declarat:

„Noul an școlar va începe pe 14 septembrie 2020. Dorința noastră este să oferim un învățământ de calitate tuturor copiilor, dar și să asigurăm protejarea sănătății tuturor celor implicați în procesul educațional – elevi, profesori și părinți. Pentru aceasta se vor lua în calcul trei scenarii: verde (cu risc scăzut sau inexistent, sub un caz nou cu Covid-19, detectat din media ultimelor 14 zile în raport cu mia de locuitori ) – când toți elevii merg la școală; galben (risc mediu, între 1 și 3 cazuri noi cu Covid-19, detectate din media ultimelor 14 zile în raport cu mia de locuitori) – când o parte dintre cursuri se vor desfășura în școli, o parte în mediul online; roșu (când la mai mult de trei cazuri noi cu Covid-19, detectate din media ultimelor 14 zile în raport cu mia de locuitori) când școala se închide și învățământul continuă online. Aceste scenarii se vor implementa în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate. Așadar, decizia se descentralizează la nivel de judeţ, prin raportare la contextul specific fiecărei unități de învățământ și localități, aceasta fiind asumată de către școală, inspectorat școlar și autoritățile locale.”

 

Biroul de presă al ISJ Arad

Foto principală: Google

Categorie: Politice
Etichete: coronavirus, elevi, începere an școlar, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Mihai Fifor, Monica Anisie, prof. Marius Gondor, profesori, scoala
Distribuie:
Articolul anterior
Victoria Zăbrani a ratat promovarea spre eșalonul trei
Articolul următor
Casian Băla e noul președinte al Comisiei Județene a Arbitrilor Arad

1 comentariu. Leave new

  • avatar of viorica axinte
    Viorica Axinte
    8 august 2020 13:40

    Bați apa în piua ca de obicei mârlan ce ești . Totul e clar doar un prost nu înțelege ori se face ca nu înțelege . Tabletele sunt deja cumpărate . Profesorii și elevii vor avea acces la internet . Aaa ca mulți profesori nu au competente digitale ? Pai astia -s cei de peste 60 care trebuie sa se pensioneze tinerii știu ce e de făcut . Pt doritori se organizează cursuri pt a dobândi cunoștințe de competente digitale . Dar ca de obicei le întorci pe dos toate . Voi aveați în programul de guvernare digitalizarea dar NU AȚI FĂCUT NIMIC PT ĂSTA AVEAȚI DE VĂ DAT PENSII SPECIALE NU AVEAȚI TIMP DE COPII .SANTAJISTILOR !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie