Front 7 ȘTIRI

Soluție DE REFERINȚĂ: S-A ADMIS prima cerere de chemare în judecată din ISTORIA JUSTIȚIEI ARĂDENE pentru SCHIMBAREA SEXULUI (din feminin în masculin)

 

SOLUȚIE DE REFERINȚĂ PRONUNȚATĂ  DE CĂTRE INSTANȚELE ARĂDENE

La data de 04 decembrie 2019, JUDECĂTORIA ARAD, sub prezidența domnului judecător Guttmann Cristian a pronunțat o hotărâre de referință nu doar pentru instanțele naționale, admițând o cerere de chemare în judecată pentru schimbarea sexului (din feminin în masculin).

Această hotărâre este cu atât mai remarcabilă cu cât s-a făcut în absența aproape totală a unor texte normative naționale – legiuitorul român nu a reglementat expres nicio procedură de urmat în astfel de situații extrem de delicate.

Cu toate acestea, îmbrățișând una dintre „mantrele” Curții de la Strasbourg (primul judecător al Convenției este judecătorul național), judecătorul pricinii a putut să-și găsească reperele și fundamentele în CEDO și în jurisprudența acestei Curți. Aici, state ca Franța sau Regatul Unit au fost condamnate de către instanța de la Strasbourg pentru respingerea unor cereri privind schimbarea sexului, considerându-se că au încălcat drepturile fundamentale ale acestor persoane (transsexuale/transgender).

Avocatul Bogdan Ionescu, care a reprezentat în instanță partea reclamantă, a declarat pentru criticarad.ro„Justiția trebuie să fie elogiată pentru meritele sale, cum deopotrivă trebuie să fie criticată, în caz de derapaje. Considerăm  (și) acest lucru ca esențial pentru o societate democratică și o condiția cardinală de progres a acesteia. Pe aceste coordonate, este chiar imperios necesar a saluta o hotărâre ca cea de față, unde un judecător luminat (în speță domnul Guttmann Cristian) a proteguit și valorificat dreptul la identitate de gen și la dezvoltare personală, la viață privată, dar și cel mai important și sacrosant dintre toate (în opinia noastră), anume dreptul la demnitate.

Nu o afirmăm deloc din complezență, ci este un merit incontestabil al magistratului nominalizat, că prin perseverență, prin acribie, prin rol activ, prin înțelegerea profundă a cauzei (dar și a naturii umane) a creat un foarte valoros precedent. Această soluție este aidoma unei cărări printr-o pădure de o formidabilă luxurianță, pădure pe care cei dinainte au considerat-o inpenetrabilă. Acum nu au altceva de făcut decât să urmeze cărarea deja trasată, deja bătătorită.

Un plus și pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad (cauza, deși civilă, fiind cu participarea procurorului), odată ce reprezentantul acestuia a pus concluzii ferme de admitere a cererii de chemare în judecată.

În fine, un minus mare (din punctul nostru de vedere) față de pârâții din cauză, anume Municipiul Arad (reprezentat prin primar) și Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Arad, care nu doar că nu și-au trimis reprezentanții/juriștii în instanță, dar nu au fost în stare să transmită un minim punct de vedere scris asupra problematicii cauzei (și mai avem și presentimentul dificultății punerii în executare a acestei hotărâri).  Într-adevăr, nemuritorule Schiller: voința îi face pe oameni mari sau mici.”

 

Sasha Romanov, 5 decembrie 2019 8:52

justitia