CULTURĂ

„Străjerii Cociubei” împreună cu Biserica ortodoxă Bonțești au sărbătorit Paștile conform tradițiilor vechi din Țara Zarandului

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Consecvenți ideii de valorificare a tradițiilor populare, Asociația social cultural tradițională „Străjerii Cociubei”, împreună cu Biserica ortodoxă Bonțești, preot George- Darius Pasc, au organizat manifestarea intitulată „Paști în Țara Zarandului”.

În prezența unei asistențe numeroase, după încheierea Sfintei Liturghii, săvârșită de preoții Pasc și Anghel (Joia Mare), s-au desfășurat concursuri de bătut toaca și de ouă încondeiate, cu participarea tinerilor din comunele învecinate, dar și din Arad.

Pe parcursul desfășurării acestei acțiuni, în curtea bisericii a fost amenajat un atelier de încondeiat ouă, unde, meșterul popular Floriță Păiușan (Piștoaie) din Păiușeni, alături de Pop Rodica și Selagea Andreea din Almaș, au dezvăluit celor interesați, tainele încondeiatului ouălor, folosind chișița și ceara de albine.

Pentru un plus de atractivitate, cei prezenți au participat la un mini concert de pricesne în interpretarea soliștilor Viorel Rus (Bistrița Năsăud), Florentina Bârlea Abrudean (Hunedoara), Puiu Ana (Bonțești) și Alexandru Pop Zărăndean. În încheierea concertului, grupul vocal „Străjerii Cociubei” a interpretat câteva cântece patriotice.

Ziua s-a încheiat cu decernarea premiilor pentru câștigători și masa oferită de gazde.

Critic Arad, 6 mai 2021 7:33

PASTI-ALMAS-3PASTI-ALMAS-2PASTI-ALMAS-1