INVESTIGATII

Studiile de fezabilitate – „pușculița famigliei”. Azi (ieri și alaltăieri): „Complex Sportiv pe strada Mărului”… sau cât de scurtă e memoria alegătorului

 

Sincer, n-am luat niciodată în serios subiectul „Complex Sportiv pe strada Mărului” din simplul motiv că nu iau în serios toate crizele de portofel ale lui Gheorghe Falcă – și, mai mult, fiind un subiect tangențial abordat, ce-i drept din altă perspectivă, de toată presa locală, am zis că lasă… sunt și altele mai grave, mai interesante și mai cu șanse de feedback pragmatic. Ce m-a determinat totuși să-l scriu? M-am contrazis recent cu cineva care mi-a sugerat subiectul și i-am spus că nu-l fac pentru că e vechi… extrem de vechi… Nu m-a crezut integral, dar nici nu puteam dovedi atunci din rațiuni de… trafic.
La o meditație mai atentă, mi-am dat seama de două evidențe triste: 1. informațiile din presă se volatilizează din memoria cititorului extrem de rapid (ăsta fiind un lucru trist pentru jurnalist) și 2. cetățeanul-alegător nu dă doi bani pe semnalele de alarmă trase de presă cu privire la jaful banului public, adică al său (asta fiind trist și pentru jurnalist, și pentru cetățeanul-alegător).

Să căutăm, așadar, dovezile despre vechimea subiectului în presa locală, evident… Din 7 iulie 2014 și până în 12 iulie 2016 (intervalul de timp al celor 4 articole de presă la care fac referire mai jos), puteau fi gata 4 studii de fezabilitate și demarate lucrările demult. Cu siguranță apa-n piuă s-a bătut prin presă, și pe la partidul care trebuie, și la elaboratorul studiului de fezabilitate etc. Dar, concret, nu s-a făcut nimic… Și, mai grav, faptul că oamenii nici nu-și mai amintesc subiectul și asta, îmi dă senzația unui repeat sadic spre diabolic.

De câte ori s-a plătit studiul de fezabilitate „Complex Sportiv pe strada Mărului” și cât a costat? E finalizat sau nu? 

În noiembrie 2015 Falcă se lăuda că a alocat 100.000 lei pentru studiu – dar, în iulie, 2016, vorbea de alți 200.000 lei alocați în buget tot pentru studiu… e treaba DNA în fond să caute studiul și să verifice de câte ori a fost plătit… și dacă e făcut… și, mai ales, cine l-a făcut, în ce condiții… Treaba noastră, momentan, e să punem cap la cap informațiile legate de acest subiect, să tragem o concluzie și (încă!) un semnal de alarmă. (Re)citind materialele de presă din ultimii doi ani, te-ngrozești, la propriu. Îți dai seama de cât tupeu dispune primarul și cât de diabolic manipulează. Și pe cât devii tu tot mai uituc și mai fraier, portofelul lui e tot mai gros și el mai „jmecher”… Inutil, cred, să mai accentuăm că dintre organele de cercetare și anchetă nu s-a găsit nimeni care să documenteze că și anul trecut, Falcă aloca bani pentru același studiu, la fel și-n 2014, și nici dintre alegători nu l-a întrebat nimeni de ce a rămas la faza de a comanda studiul… de ce în fiecare an alocă bani pentru același studiu… Și n-avem atâtea socotitori să numărăm câte perenități d-astea de studii de fezabilitate sunt plimbate, an de an, prin bugetul local, „sugând” din el și alimentând, în fond, exclusiv portofelul primarului-faraon și portofoliile firmelor sale de casă…
Opacitatea e totală: dincolo de știrile din presă (care, repet, se uită de azi pe mâine, în memoria alegătorului râmânând doar ideea că „Falcă a făcut ceva treabă”),  accesând pagina Primăriei Arad, secțiunea Hătărâri nu găsești, în niciunul din cele 1018 de rezultate, măcar vreun paragraf care să facă referire la acest proiect – în fond, grandoman și cu care, în mod normal, administrația se laudă și-l actualizează pas cu pas, conform cu înaintarea în lucrare. Nu e cazul și când e vorba de sutele de studii de fezabilitate – care la acest stadiu și râmân… perpetuându-se astfel o practică la care, deja, nu mai reacționează nimeni… ca și cum ar fi normal acest fapt!

Complexul Sportiv de pe strada Mărului stagnează la stadiul sec al unei direcții de acțiune inserată de umplutură în Strategia privind transformarea în oraș verde a municipiului Arad (la rândul ei o altă abureală grandomană, marca Gheorghe Falcă) – dar, înainte de toate, o metodă de a umple „pușculița famigliei” atunci când plânge masa…

Mai jos pasaje și link-uri din articolele la care făceam referire:

12 iulie 2016- site-ul Special Arad potrivit declarațiilor reprezentanților Primăriei Arad, a apărut informația conform căreia „în bugetul anului 2016 sunt alocați 200.000 lei pentru realizarea documentației Studiu de Fezabilitate Complex sportiv strada Mărului. Proiectul de investiție este în curs de obținere a avizelor pentru  etapa Studiu de Fezabilitate”.

28 ianuarie 2015- ARADON  – „construcția unui complex sportiv în zona Alfa, zona străzii Mărului- 100.000 lei pentru studiul de fezabilitate. Complexul ar cuprinde şase terenuri de tenis cu suprafață de zgură, patru terenuri de baschet cu suprafață tip tartan, două terenuri de handbal, două terenuri de fotbal și un teren de rugby, sală de sport pentru gimnastică ritmică, box, judo sau alte sporturi de contact”.

17 noiembrie 2015portal ARQ scria: „Potrivit reprezentanților Primăriei Arad, studiul de fezabilitate se află în lucru, iar șantierul ar urma să fie deschis cel târziu în 2017. ”În acea zonă vom intra cu o modernizarea foarte mare. Proiectul este în lucru. Vrem să legăm orașul de Lunca Mureșului cu spațiu verde, copaci, spații de agrement și pentru sport. În 2017 vrem să înceapă construirea primelor terenuri de sport, iar bălțile din zonă vor fi amenajate pentru agrement”, a declarat primarul Gheorghe Falcă. Complexul ar urma să cuprindă șase terenuri de tenis, patru de baschet, două terenuri de handbal, două de fotbal și un teren de rugby. În zonă se mai prevede construirea unei săli de sport pentru gimnastică ritmică, box, judo sau alte sporturi de contact. Proiectul ar urma să se încheie în cinci ani, însă deocamdată nu se cunoaștea valoarea investiției, aceasta urmând să fie dată de studiul de fezabilitate, care este în lucru. Pentru realizarea studiului a fost alocată suma de 100.000 de lei, dar investiția totală se va ridica la câteva milioane de euro.”

7 iulie 2014- cotidianul Glasul Aradului scria: „Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, miercuri, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Municipal, că este programată o investiţie privind un Studiu de Fezabilitate care să ofere soluţii pentru amenajarea unui complex sportiv pe strada Mărului.” „Dorim să curăţăm zona şi să o modernizăm după ce, în urmă cu doi ani, Guvernul a blocat proiectul celor două piste canotaj. Strada Mărului crează probleme în cartierul Alfa, de accea am programat un studiu de fezabilitate pentru un complex sportiv cu mai multe terenuri, inclusiv de fotbal. Vom vedea cum vom putea să amenajăm şi lacurile din zonă”, a precizat atunci  primarul.

 

Sasha Romanov, 31 octombrie 2016 7:59

marului2marului1GF