„Suntem în plină paradigmă a războiului de nouă generație”. JURNALUL MILITAR al soldaților arădeni din Misiunea „Brave Warrior 17” [GALERIE FOTO]

brave wariior17 12
Distribuie:

 

155 de militari și 25 de vehicule de luptă din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad participă la exercițiul cu trageri de luptă „Brave Warrior 17” din Ungaria [GALERIE FOTO]. Ceremonia de deschidere a exercițiului „Brave Warrior 17” a fost organizată sâmbătă, 8 iulie, de „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center”, Ungaria.

La festivitatea de deschidere au participat reprezentanți ai tuturor contingentelor naționale prezente la exercițiu, cu elemente de tehnică de luptă proprii fiecărei structuri participante. Din partea țării noastre, în echipa de comandă a exercițiului, a fost prezent colonel Victor Chiperescu, șeful delegației militare române (Statul Major al Forțelor Terestre). Detașamentul românesc al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” a avut în formația multinațională un pluton de infanterie și un TAB-77.

Ceremonia de deschidere a fost condusă de generalul de brigadă dr. Romulusz Ruszin, comandantul Brigăzii 5 Infanterie „Bocskai Istvan”. Comandamentul marii unități maghiare este eșalonul superior în organizarea militară multinațională jucată în scenariul exercițiului. În cuvântul său de deschidere, generalul de brigadă dr. Romulusz Ruszin a transmis camarazilor următorul mesaj:Este o onoare să găzduim militari din șapte tări aliate, Cehia, Croația, Marea Britanie, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii, care au venit în Ungaria pentru a lua parte la unul dintre exercițiile conectate unei lungi și bine pregătite serii de activități de instruire, inititulată „Saber Guardian 17”. De ce avem nevoie de acestea? De ce trebuie să arătam disponibilitatea nostră de cooperare? De ce trebuie să ne demonstrăm capabilitățile militare și capacitatea de reacție imediată? (…) În primul rând, suntem membrii aceleași alianțe, cea mai importantă organizație politică și militară din lume. Cele mai multe dintre țările din Europa, cum ar fi Ungaria, și-au construit, în parte, strategia de securitate bazându-se pe puterea și unitatea NATO. Și știm că, pentru a fi un partener de încredere al acestei organizații trebuie să ne pregătim și să ne mărim nivelul de interoperabilitate cu celelalte state membre. În al doilea rând, cu toții conștientizăm că situația de securitate în lume și, cu atât mai mult, în regiunea Nord-Atlantică s-a modificat subsanțial în ultimii doi ani. Forțele de securitate și apărare din țările noastre trebuie să facă față unor noi provocări, atât în zone cunoscute, cât și în altele noi. (…)

Suntem în plină paradigmă a războiului de nouă generație. Nu este suficient să ne instruim pentru a duce și învinge într-un război convențional. Trebuie să operăm eficient și în conflictul armat de tip hibrid.

Avem deja o istorie profesională comună, rezultată din participarea la misiuni internaționale în diverse zone din lume  ca Afganistan, Irak, Balcanii de Vest și chiar Cipru. Acolo nu doar ne-am întâlnit. Acolo am luptat ca parteneri. De aceea, pentru noi, acest exercițiu reprezintă nu doar o bună oportunitate de a ne actualiza tacticile, prodedurile și tehnicile militare, ci și de a ne reînnoi relațiile de prietenie.

În următoarele două săptămâni, zi și noapte, aproape 3.000 de soldați din opt țări, folosind sute de vehicule de luptă și tone de muniție de manevră și război, vor demonstra unitatea noastră, capabilitățile noastre și valorile noastre comune de încredere și respect.”

În perioada 02 – 22 iulie 2017, un detașament constituit din 155 de militari și 25 de vehicule de luptă din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad participă la exercițiul cu trageri de luptă „Brave Warrior 17” din Ungaria (Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center).

„Brave Warrior 17” este parte a uneia dintre cele mai mari activități de instruire din regiunea Mării Negre din această vară, exercițiul multinațional „Saber Guardian 17”. Alături de militarii din națiunea-gazdă, în organizarea pentru luptă a exercițiului „Brave Warrior 17”, sunt angajați aproximativ 2500 de luptători din  Cehia, Croația, Marea Britanie, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii. Scenariul exercițiului este astfel conceput încât să asigure atât pregătirea elementelor de comandă și control ale unor structuri tactice multinaționale, nivel brigadă și nivel batalion, cât și creșterea nivelului de interoperabilitate a trupelor, până la nivel batalion, care acționează întrunit în cadrul unor operații de răspuns la criză, în situația declanșării apărării colective a NATO, potrivit art.5 al Tratatului de la Washington.

Exercițiul multinațional „Saber Guardian 2017” (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfășura, în perioada 11 – 20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei. Exercițiul „Saber Guardian” se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. SG17 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

„Brave Warrior 17” – activități premergătoare exercițiului ( 6 -7 iulie 2017)

Efectivele detașamentului românesc generat de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” pentru exercițiul „Brave Warrior 17”* din Ungaria, începând cu mijlocul zilei de 6 iulie, sunt complete. Odată cu sosirea celor o sută de militari arădeni în facilitățile de instrucție ale „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center”, compania de infanterie întărită este în măsură să participe la etapele de pregătire premergătoare exercițiului, în format național și, apoi, la exercițiul propriu-zis, în cadrul structurii militare multinaționale.

Asemeni colegilor lor sosiți cu două zile în urmă, nici ultimii debarcați nu au avut parte de odihna după drumul din țară. Cu toții, ofițeri de stat major, comandanți de plutoane și comandanți de grupe, mecanici-conductori și șoferi, au trecut la executarea recunoașterilor în teren. Au fost ghidați, din partea gazdelor, de căpitanul Peter Torok. A fost una dintre activitățile cărora comandantul batalionului, locotenent-colonel Ștefan-Claudiu Topor, le-a acordat o atenție deosebită, avînd în vedere că stabilirea aliniamentului defensiv al subunității va fi strict legată de posibilitățile și constrâgerile terenului. Poligonul maghiar, dincolo de suprafața mare pe care o ocupă (251 km2), fiind unul dintre cele mai mari poligoane din Europa Centrală, are o curiozitate tehnică: este traversat de drumuri naționale, căi ferate și chiar localități.

Pornind de la ideea că în interiorul unei structuri militare naționale, subsistemele interioare funcționează grație reglărilor curente, într-una multinațională, fie aceasta construită din armate ale statelor membre NATO, ca aceea în care a fost integrat detașamentul românesc pentru exercițiul „Brave Warrior 17”, unul dintre sistemele fundamentale care trebuie reglate și verificate, înainte de momentul de start al misiunii, este sistemul de comunicații și informatică. Evident, limbajele și procedurile operaționale sunt, în mare parte, standardizate și mijloacele de comunicații compatibile, dacă nu similare, între respectivele armate. De asemenea, sutele de exerciții din ultimul deceniu, în care interoperabilitatea, integrarea și funcționarea întrunită a diferitelor structuri militare au fost obiective de instrucție constante, au cizelat asperitățile tehnologice și de comunicare, iar în prezent, agregatele militare funcționează, lucrându-se doar la reglajele fine ale acestora. În organizarea pentru luptă, potrivit scenariului fictiv al programului de instruire al exercițiului, compania de infanterie românească este o subunitate a unui batalion de cavalerie american, care, la rîndul său, este în compunerea unei brigăzi de infanterie ungare. Pe orizontală, militarii români își coordonează acțiunile de luptă cu militarii britanici și croați. Așadar, nevoile de comunicații cuprind ambele direcții de comunicare intrastrusctură. În etapa actuală de pregătire a exercițiului, potrivit planificării din conferințele anterioare, transmisioniștii americani, britanici, români și unguri s-au întâlnit pentru a-și programa stațiile radio tip „Panther 2000 V” și „Harris 5800 V/H și Harris 7800 S, a introduce frecvențele de bază și rezervă și apoi, pentru a verifica legăturile pe diverse nivele din circuitele exercițiului. O mână de oameni, într-o schemă fără de care întregul ansamblu nu și-ar putea îndeplini rolul. Echipa de transmisioniști din partea detașamentului românesc a fost constituită de locotenentul Mihai Popa-Iovănuț, plutonierul major Ovidiu Cati și caporalul Viorel Rus. Aceștia au primit frecvențele, le-au introdus în echipamentele radio, au stabilit și verificat legăturile radio în clar și secretizat. Micile modificări de circuite ordonate de reprezentanții eșaloanelor superioare ale structurii multinaționale, rezultate din dinamica fazei premergătoare a exercițiului, au fost, din nou, simplu, introduse, stabilite, verificate. Experiența profesională a celor trei militari români s-a dovedit folositoare, activitatea derulându-se mai repede grație consilierii tehnice pe care aceștia au oferit-o mai tinerilor lor camarazi din armatele partenere.

[Comunicat Ministerul Apărării Naționale – Ofițer de informare și relații publice: maior Dan Crișan]

Articol asociat:

Am debarcat în Ungaria de „Ziua Independenței” și ne pregătim de LUPTĂ. Batalionul de la Arad face parte dintr-o ARMATĂ MULTINAȚIONALĂ de 2.500 de războinici dirijați de NATO [GALERIE FOTO]

Categorie: Știri
Etichete: armata romana, Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad, exercițiu militar, Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center, tehnică de luptă, „Brave Warrior 17” din Ungaria
Distribuie:
Articolul anterior
[FOTBAL] Programul meciurilor televizate în prima etapă din Liga 1 la fotbal, ediţia 2017-2018
Articolul următor
PRIMĂRIA lui Falcă este cu picioarele în noroiul de pe Câmpul Liniștii și se afundă în MLAȘTINA PENALULUI. Un CAZ „S.F.” în care ADMINISTRAȚIA ORAȘULUI sparge bani publici cu nonșalanța unor hoți profesioniști

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie