Testarea elevilor în școli e AMBIGUĂ: DSP așteaptă ca Ministerul Sănătății să o informeze prin mass-media

adresa dsp
Distribuie:

 

Cea mai mare îngrijorare din această perioadă pentru sute de mii de familii din România este cea legată de redeschiderea școlilor și revenirea fizică și în condiții de siguranță a tuturor elevilor în clase. Nu există niciun părinte, profesor sau elev care să nu aibă frământări pe acest subiect. Singurele care nu au nicio taină sunt autoritățile care, nici până în acest moment, nu au stabilite în mod clar regulile care se vor aplica. Ca de obicei, deciziile vor fi luate în ultimul moment, va fi haos, debandadă, pasări de responsabilități, abuzuri exercitate din incompetență, din lipsa unor prevederi clare ale unor ordine/acte normative scrise pe genunchi și sub presiunea timpului.

Ca urmare a declarațiilor făcute în spațiul public în ultima perioadă de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, cu privire la regulile aplicabile în unitățile de învățământ în noul an școlar care va debuta în 3 săptămâni, declarații în care se insista pe testarea elevilor și a profesorilor, după caz, în școli dar și pe faptul că Direcțiile de Sănătate Publică sunt abilitate în acest sens, am dorit să aflăm mai multe informații și detalii despre cum va decurge procesul de testare, în scopul de a fi informați corect și „subiecții” principali ai acestor măsuri (elevii, părinții și profesorii) ca să știe la ce să se aștepte, să poată lua decizii cumpătate etc.

În acest sens am transmis o solicitare în baza Legii 544/2001 către DSP Arad care cuprinde strict întrebări de bun-simț pe care orice părinte și le pune în această perioadă și vrea să obțină niște răspunsuri care să-l convingă de faptul că, din septembrie, copilul va merge la școală în siguranță iar instituțiile statului sunt pregătite să gestioneze onorabil situația.

Astfel, în baza prevederilor Legii 544 privind liberul acces la informațiile publice am solicitat a ni se transmite următoarele informații de interes public:

Având în vedere declarațiile publice ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cu privire la testarea elevilor în școli și cu raportare la precizarea expresă a acestuia că DSP este singura instituție abilitată în acest sens, vă rugăm să ne precizați următoarele:

1.Care este procedura aplicabilă pentru testare în școlile din municipiul/ județul Arad.

2.Dacă DSP Arad are capacitatea de personal specializat pentru a acoperi testarea în școli.

3.Cum se va proceda cu testarea elevilor/cadrelor didactice de la unități de învățământ din județ, mai ales a celor din comune și zone rurale. Și dacă DSP Arad are capacitatea de personal specializat pentru a acoperi aceste zone.

 4.Unde se va realiza testarea elevilor în incinta unității de învățământ (cabinet medical școlar, sală de clasă, spațiu special amenajat etc).

5.Ce tip de test va fi folosit.

6.Dacă la nivelul DSP Arad sunt deja achiziționate testele sau au fost repartizate de Ministerul Sănătății, care este numărul acestora și dacă acest număr este suficient pentru județul Arad.

7.În cazul în care rezultatul testului este pozitiv în cazul unui elev dar nu există simptome specifice, este posibilă retestarea? Dacă în urma retestării (chiar cu un alt tip de test) rezultatul este negativ, cum se va proceda.

8.Dacă numărul de teste / elev sau cadru didactic  este limitat sau un elev/ cadru didactic poate fi testat de câte ori situația o impune.

La câteva ore de la transmiterea solicitării am fost contactați telefonic de un angajat al DSP Arad care ne-a confirmat primirea dar ne-a comunicat faptul că nu are cum să răspundă punctual la întrebările noastre pentru că ei nu au fost informați de nicio procedură în acest sens, inclusiv ei au auzit la radio și TV ce a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, până la această oră nu a fost elaborat niciun act normativ cu privire la procedura aplicabilă și până când nu vor primi un act normativ nu știu cum vor proceda. Și că, dacă mai urmărim subiectul în presă și aflăm că s-a emis vreun act normativ înainte ca DSP să afle despre el, ne roagă să revenim cu solicitarea. Le-am solicitat să ne transmită totuși un răspuns.

Răspunsul primit de la DSP Arad:

raspuns dsp l544

În concluzie, începe școala în septembrie dar cumva în ceață la capitolul cum va începe. Putem anticipa că, și din septembrie 2021, toată responsabilitatea gestionării acestei situații va fi pasată în sarcina unităților școlare. Mai mult, în actul normativ aplicabil în anul școlar precedent, testarea nu era obligatorie, și triajul epidemiologic a fost în sarcina cadrelor didactice (!) și testarea efectivă în sarcina cabinetelor școlare (în cazul fericit în care unitatea școlară are cabinet medical) sau a medicilor de familie (când școala nu are cabinet medical), astfel cum reiese din Capitolul VII. Alte dispoziții din Ordinul comun nr. 3235/93/04.02.2021:

„ […] a) cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților școlare;

b) în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București, în maximum 24 de ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, precum și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori;

c) testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;

2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă), cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz;”

 

 

 

Categorie: Știri
Etichete: deschiderea scolilor, DSP Arad, elevi, ministrul educatiei, profesori, Sorin Cîmpeanu, testare covid elevi
Distribuie:
Articolul anterior
Consilierul județean Petru Moț: „C.J.A. pierde bani pe bandă rulantă, din cauza multiplelor nereguli în implementarea proiectelor”
Articolul următor
Meci de calificare la Criș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie