duminică, noiembrie 27, 2022

Trei arădeni au reprezentat România la Frankfurt, cu prilejul a 241 de ani de la infiinţarea Armatei SUA

 

Cu meserii diferite, Georgiana Teohari-Vidican – muzician, Daniel Vidican – angajat al Departamentului Apărării Naţionale al Statelor Unite și  Sergiu Laza – medic chirurg la Clinica de Chirurgie generală Heilbronn sunt cei trei arădeni care au fost invitaţi sâmbătă, 25 iunie, la Balul Aniversar de 241 de ani de la înfiinţarea Armatei Statelor Unite care a avut loc în Germania, la Steigenberger Hotel din Frankfurt.

Cuvântarea introductivă

a fost adresată invitaţilor de către Comandantul General al Armatei Americane in Europa, Gen. Frederick Ben Hodges, urmat de discursul invitatului principal, Ambasadorul Statelor Unite în Germania, Excelenţa sa John B. Emerson.

Pe ecranele din sala de ceremonie rulau imagini de la cel mai amplu exerciţiu Nato desfăşurat în Polonia, „Anaconda Strike 16”, la care a participat şi țara noastră.

Evenimentul a avut un caracter aniversar, dar şi de întărire a relaţiilor cu Europa, fiind prezenţi membri ai multor ţări partenere Nato, militari şi diplomaţi. Atmosfera formală de început, s-a relaxat in cea de-a doua parte şi datorită prestaţiei muzicienilor din USAEUR Army Band and Chorus.

Georgiana Tehohari-Vidican, pentru criticarad.ro:

Deşi poate greu de crezut pentru unii, nouă, aici, ne vine deosebit de firesc să ne prezentăm ca români – nu avem nicio rezervă sau ezitare, deşi suntem şi cetăţeni ai altor ţări. Ca de fiecare dată, am adăugat şi cu această ocazie locul de naştere: „we are Romanians, from Arad, a beautiful city in Western Romania”.

Am prezentat, în discuţiile mai mult sau mai puţin oficiale,

frumuseţea locurilor natale şi am ţinut să amintim contribuţia românilor pe plan internaţional în toate domeniile, de la sport la cultură, ştiinţă, cercetare… Singurul nostru interes comun a fost să aducem un plus de imagine României, în condiţiile in care nu suntem nici unul diplomaţi de meserie.

Putem spune că, prin conştienta omisiune, nu aducem niciodată în discuţie aspecte negative din viaţa unui român-arădean, deoarece suntem convinşi că lucrurile murdare nu se spală niciodată în public, şi nici nu ne-am deplâns soarta şi motivele plecării din România.

Cred că am lăsat clar impresia că ne reprezentăm cu mândrie țara şi suntem recunoscători, printre altele, pentru educația primită, fără de care nu ajungeam sa fim invitați și, mai ales, ascultați în astfel de cercuri”.  

 

Ultimele Știri

Related news