PLEDOARII

Trei inițiale de rușine. Națională…

 

Dacă cineva mai crede că cele trei inițiale parașutate în PNL și mai apoi catapultate la Cotroceni încearcă doar răbdarea celor din PSD-ALDE, prin comportarea de doi lei jumate se înșeală. Omul (cu inițiale cu tot) se străbate printr-o strategie despre care cei care au gândit-o cred că este una de Oscar, din care vor ieși înfrângători. Pentru că vremea unor astfel de tactici a apus demult iar ei încă nu au depășit acea secvență de timp. Am urmărit cu atenție desfășurarea acțiunilor celor care populează, vremelnic desigur, PNL și am tras această concluzie: că oamenii încă nu s-au trezit din pumnii încasați la foc automat și printre genele scrântite ei văd victorii și suișuri la putere. Zicea unul dintre ei: așa vom lua puterea. Măi băiete, mămica ta știe că tu ești în Parlamentul României? Prezumând că acea mamă ar avea și capacitatea de a restrânge drepturi pe care legea încă nu le-a luat în dezbatere. Liberalii (sau ce vor fi fiind aceia din PNL) înfrâng pe linie, împreună cu supremul lor, dar ei văd precum femeia care, fiind cu vaca la adăpat la lac și în același timp executând manevre de eliberare de lapte constată că în luciul apei se vedea exact invers. Dar asta e o chestiune de optică.

Revenind la strategia celor din preajma neadaptatului cred că trebuie să facă cineva un efort și să le spună că am trecut de 2012 și chiar dacă vreun barosan de la UE ar mai întocmi vreo listă de făcut, la București nu mai e nimeni care să-l asigure de prea-plecată slugă. Cu excepția celui care ar dormi cu ea la cap. Cu lista. Dar, ghinion, el nu poate împlini nimic din ea. Că n-are cu ce.

Pe de altă parte niciunul dintre noi nu poate contesta dreptul puterii de a alege momentul cel mai potrivit în care să-l trimită pe oaspetele de la Cotroceni să taie chitanțe chiriașilor, ca unică și plăcută îndeletnicire.  Probabil că ieșirile lui din Constituție nu au afectat prea mult interesul național în aprecierea PSD-ALDE, dar acum, odată cu valurile Mării Negre situația ar putea lua alte dimensiuni și responasbilii cu Divanul, se vor gândi diferit. Adică, hai pa.

Că nu vrea el să semneze ce solicită doamna Dăncilă și domnul Tudorel Toader, e fix problema lui. Care va și rămâne a lui. Sugerez distinșilor paralamentari să ia în dezbatere un nou articol din legea alegerii președintelui: cel care într-un mandat anterior a avut ca bonus o suspendare nu mai are drept de a fi ales în vreo funcție publică. În niciuna. Și, o hotărâre a Parlamentului (că d-aia e Parlament) motivată de lipsa de oportunitate a unui referendum îl poate lăsa la Cotroceni pentru restul de câteva luni, timp suficient pentru a-și reveni la chestiuni de bun-simț. Care oricum nu mai folosesc la nimic. Având în vedere naivitatea cu care a acceptat să fie folosit nu cred că ar mai avea rost alte acte împotriva lui. Poate doar cele care privesc chestiunea cu casele retrocedate. Iar în acest caz trebuie reluată și afacerea Flota. Pentru corectitudine.

 

Virgil Florea, 3 ianuarie 2019 11:26