miercuri, august 17, 2022

Ucigașii de viitor

 

Se știe că modestia,  discreția și generozitatea sunt calități care  însoțesc și înnobilează valoarea. Marii oameni de cultură au devenit maeștri și modele lăsând în urmă adevărați discipoli cu personalitate proprie, care au îmbogățit cultural și spiritual comunitatea. A-ți folosi succesul doar în interes propriu, a nu moși urmași care să ducă mai departe agoniseala culturală, este o armă cu două tăișuri: pe de o parte îți poți îndepărta potențialii rivali cu avantajul de a gestiona egoist și imediat prestigiul – pe de altă parte, necultivând în jurul tău valorile cu potențial rezonabil, încurajezi impostura harnică și agresivă care la un moment dat își va revendica dreptul de a fi reprezentativă.

Cred că valorile autentice nu pot fi egoiste. Doar cei care se urcă pe o scară care scârțăie sub greutatea pseudosuccesului și care nu duce spre mult râvnita poartă a posterității, au motive să fie singuri și triști. Vor să obțină totul aici, repede, capabili de  orice compromis valoric sau moral. Îi interesează doar propriul confort și nu ratează nicio ocazie de se pune în capul mesei gătite de alții, de a-și aroga merite  viclene. Confiscă  reușitele și se disociază cu tupeu de orice reponsabilitate.

Ei nu pot exista fără „gașcă” .Acea adunătură închisă în care se practică validarea reciprocă, supralicitându-și  propriile valori și principii, sfidând orice reguli deontologice, morale sau de bun simț. Autosuficientă, agresivă și infelxibilă la evoluție și  schimbare, având obediența ca principală virtute.

O conservă ieșită din garanție, dar care nu vrea să părăsească primul raft, deși miroase urât și nu o mai cumpără nimeni.

***

Articol preluat din Monitorul Cultural nr. 6 / 2018

 

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

 1. Asta mi-a plăcut :„ O conservă ieșită din garanție, dar care nu vrea să părăsească primul raft, deși miroase urât și nu o mai cumpără nimeni.” ….
  Despre Domnul Matiuț știu mai de mult, aș zice, că suferă. De ce ? Vă spun: știu cauza! Dar, ce să „nominalizez” eu, o spune : „conservele expirate”.
  La Arad cultura se împarte cel puțin în trei falii, sau în trei „curente” aproape incompatibile. (Plus „valori individuale” – neasociate!)
  Unul curent sigur, în jurul Filialei Uniunii scriitorilor, care e ermetică, să nu beneficieze prea mulți, când vor ieși la pensie, de indemnizația pecuniară, destul de consistentă.
  Altul în jurul Bibliotecii și a Ligii scriitorilor, inițiat de mister Papi, ceva mai tolerant, cu creatori adevărați, unii respinși de Uniunea de breaslă, dar cu intruși ce răspund, mai ușor, la comenzi militare, decât la procesul de creație.
  A treia falie sunt „cei angajați politic”! Aici vom găsit memorialiști, elogiatori, ideologi, doctori în științe, distribuitori de fonduri, organizatori de simpozioane și tămâieri politice. ………..
  De aceea îl înțeleg pe dl Matiuț, dar regret, nu pot da jos de pe raft conservele alterate de timp, dar nici pe cele în cutii cu etichete false.

Comentariile sunt închise.