miercuri, martie 29, 2023

Un avocat arădean face parte din grupul de activiști civici care a depus un proiect pentru o nouă Lege a adunărilor publice

 

Activiştii civici au depus un proiect pentru o nouă lege a adunărilor publice

Bucureşti, 04 iulie 2016 – Un grup de activişti civici cu experienţă, dintre care majoritatea avocaţi, au redactat proiectul unei noi legi a adunărilor publice.

Noua lege o va înlocui pe cea veche astfel încât să permită, cu adevărat, exerciţiul unuia dintre drepturile fundamentale ale omului, și anume libertatea întrunirilor, astfel cum aceasta este reglementată de Articolul 11 al Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale (Convenția Europeană) şi de Articolul 30 din Constituţia României.

Această iniţiativă s-a născut ca urmare a contradicţiilor dintre  reglementările din actuala lege, Legea 60/1991, privind adunările publice și accepțiunile libertății întrunirilor astfel cum este ea reglementată de Convenția Europeană și Constituție.

Aceste contradicţii au generat numeroase abuzuri în special în recentul context social, printre care reamintim acţiunile Jandarmeriei Române împotriva participanţilor la adunările de protest din 27 aprilie şi 3 mai a.c., împotriva revocării fostului ministru al culturii, domnul Vlad Alexandrescu, precum şi cele din 6 şi 7 mai 2016, pentru ameliorarea situaţiei din sănătate, provocate de scandalul Hexi Pharma.

Așadar, acțiuni și manifestări firești ale societății civile au putut fi considerate ca fiind în afara legii, din cauza exclusivă a unei legi neadaptate societății și nevoilor actuale.

Noul proiect de lege îşi propune să răspundă acestor probleme, astfel încât drepturile la libera adunare și libera exprimare să fie respectate și garantate.

Iniţiativa  are în vedere și soluțiile constante ale instanţelor de judecată care au observat viciile Legii 60/1991. Aceste vicii au determinat în repetate rânduri comportamentul abuziv al autorităților române. Textul legii actuale este învechit, fiind adoptat având în vedere realitatea socială dată la acel moment de Mineriade.

Proiectul de lege reglementează corespunzător nu doar demonstraţiile şi marşurile clasice, dar şi întrunirile de tip nou, precum adunările spontane, ori flashmob-urile, care în prezent sunt automat trecute în registrul contravenţional.

O altă rațiune a noii legi este democratizarea procesului de notificare al adunărilor publice. Organizatorii vor avea obligaţia notificării prealabile a adunării, însă aceasta nu va mai putea fi supusă unei comisii subiective de avizare, urmând ca și în România, la fel ca în majoritatea țărilor din UE, primarul să nu mai poată interzice adunările publice prin simplu act administrativ. În mod evident, pentru motive întemeiate și într-un termen util, primarul se va putea adresa instanţei de judecată, care va fi singura autoritate competentă să interzică adunările publice.

În prezent, în situația în care primarul interzice o adunare publică, Legea nr. 60/1991 nu prevede termene care să asigure judecarea contestației până la data adunării. Noul proiect de lege îşi propune soluţionarea acestei probleme, prevăzând termene speciale şi scurte. În acest fel, până la data propusă a adunării publice eventuala interdicţie sau limitare va deveni operabilă.

Întrucât iniţiatorii nu dispun ei înşişi de drept de iniţiativă legislativă, pentru depunerea proiectului s-a făcut apel la mai mulţi parlamentari, dintre care a răspuns pozitiv deputatul Remus Cernea. Proiectul a fost depus vineri 1 iulie 2016 și poartă nr. 388/01.07.2016.

Inițiatorii mulțumesc domnului deputat Cernea pentru sprijin şi pentru curajul de a-şi asuma formal un proiect de lege atât de îndrăzneţ. Aşteptăm ca şi alţi parlamentari să sprijine acest demers legislativ.

Inițiatorii  fac apel către întreaga societate civilă să se implice într-o amplă campanie având ca scop informarea publicului şi sensibilizarea atât a membrilor Parlamentului în vederea adoptării cât și a Preşedintelui României în vederea promulgării noii legi.

Iniţiatorii noului proiect de lege sunt: Alexandru Alexe, Web Developer şi activist, Adrian Rista, avocat (arădean), Alina Elena Turcu-Purice, avocat precum şi Alexandru Cristian Surcel, avocat.

Alăturat vă comunicăm textul proiectului de lege şi al notei de fundamentare a acestuia, precum şi succinte fişe biografice ale iniţiatorilor.

Pentru mai multe informaţii, urmăriți această inițiativă pe pagina de Facebook fb.com/LegeaAdunarilor2.

(Comunicat de presă)

AICI CITEȘTI EXPUNEREA DE MOTIVE

AICI CITEȘTI PROIECTUL DE LEGE

 

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news