marți, iulie 5, 2022

Un CARDIOTOCOGRAF a fost donat Secției Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Judeţean de cei de la „Lions Club Arad”

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Conform CENTRULUI NAŢIONAL DE STATISTICĂ ŞI INFORMATICĂ ÎN SĂNĂTATE PUBLICĂ, la nivelul anului 2015 mortinatalitatea în România ( numărul de născuți morți X 1000/numărul de născuți vii+morți)) era de 3,9‰, în timp ce în județul Arad era de 6,7‰, acesta ocupând nefericitul loc 4, într-un clasament pe țară.

Diferența între mortinatalitatea în mediul urban față de mediul rural, la nivel de județ, era  foarte mică  de 6,4‰ , respectiv 7,1‰.

Statisticile îngrijorătoare legate de viitorul populației acestui județ, cât și dotările insuficiente din Secția Obstetrică – Ginecologie a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad,  au fost factorii declanșatori care au determinat Lions Club Arad să strângă fondurile necesare achiziționării unui cardiotocograf pe care să-l doneze acestei secții.

Cu acest aparat se face testul fetal non-stres (NST), care este un test simplu, neinvaziv efectuat în timpul sarcinii. Prin testul de monitorizare a bătăilor cordului fetal se  monitorizeaza mișcările fetale, frecvența cardiacă fetală și modificarea ritmului cardiac în timpul mișcărilor fetale.

Testul fetal non-stres este indicat a se face în următoarele cazuri:

–  Sarcina multiplă cu complicații
–  Afecțiuni medicale ce complică  sarcina cum ar fi: diabet, hipertensiune arteriala, tulburări de coagulare, boli autoimune, afecțiuni tiroidiene, boala de rinichi sau boala de inimă
–  Sarcina prelungită, care a depășit cu două  săptămâni probabilă nașterii          –  Istoric de avort repetat
–  Un copil care are mișcări fetale diminuate sau probleme de creștere
–  Prea mult sau prea puțin lichid amniotic
–  Imunizarea Rh – apare frecvent la cea de-a doua sarcină  sau la următoarele, atunci când mama este Rh negativ, iar copilul este Rh pozitiv

Cardiotocograful a fost donat Secției Obstetrică – Ginecologie a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad de către membrii Lions Club Arad în speranța că, prin efectuarea testului fetal non-stres, cât mai multe mămici să-și strângă în brațe copilașii și să se bucure de ei.

Lions Club Arad a fost înființat în anul 1994  și este afiliat Lions International, cea mai mare organizație de servicii prin voluntariat din lume. Activitatea de voluntariat a Lions Club Arad, la nivelul județului Arad, s-a concretizat prin acțiuni de sprijin a Asociației Nevăzătorilor Arad, campanii de screening oftalmologic, campanii stomatologice, susținerea talentelor, ajutorarea grupurilor vulnerabile.

LIONS provine de la inițialele cuvintelor “Liberty, Intelligence, Our Nations Safety”. Sigla acestei organizații are ca element figurativ doi lei, unul ce privește cu mândrie spre activitatea din trecut, iar altul ce privește cu încredere spre activitatea viitoare a membrilor asociației. Moto-ul nostru: WE SERVE!

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news