Un gând despre presa independentă

basil muresan
Distribuie:

 

3 mai 2018 reprezintă aniversarea de 25 de ani de la stabilirea de către ONU a Zilei Mondiale  a Libertății Presei. Inițiativa creării acestei zile a apărut în 1991 în cadrul Conferinței Generale UNESCO și a fost promulgată la data de 23 Decembrie 1993 de Adunarea Generală ONU.

Anul acesta Conferința Internațională dedicată Zilei Mondiale a Libertății Presei va fi ținută în Accra, capitala Ghanei și va fi organizată de UNESCO. Tema generală a conferinței din acest an va fi „Keeping Power in Check: Media, Justice and the Rule of Law.”. Aceasta își propune să analizeze atât interacțiunea dintre mass media și „putere”, cât și rolurile complementare ale acestora în dezvoltarea transparenței și asumării responsabilității în modul de guvernare. Peste 700 de persoane vor participa la această conferință ce este împărțită în 18 sesiuni cu teme variind de la interzicerea accesului la internet, la hărțuirea sexuală și protocoalele necesare pentru asigurarea siguranței jurnaliștilor. Printre membrii participanți se numără șefi de state, miniștrii, reprezentanți ai companiilor media, jurnaliști dar și reprezentanți ai societății civile. Tot în data de 3 mai, în cadrul aceleiași conferințe va fi acordat Premiul Giullermo Cano pentru Libertatea Presei. Anul acesta juriul l-a desemnat câștigător pe fotojurnalistul egiptean Mahmoud Abu Zeid, cunoscut sub numele de Shawkan, care se află în arest din data de 14 august 2013.

E destul de ciudat să serbăm, în România, ziua independenței presei. Cu atât mai mult, în Arad. Cine mai e independent? Chiar, cine? Și ce însramnă independența presei? Deoarece, fără discuție, orice jurnalist are preferințele sale. Și targeturile sale. Personal, cred că un ziarist este independent atunci când poate scrie ce crede el, sincer. Când dorința lui de a ilustra adevărul bate banii și, mai ales, bate amenințarea. Pentru că, din păcate, jurnaliștii români par liberi, dar sunt sub o constantă amenințare. Atenție, nu vorbesc despre ziariștii copy-paste și nici despre cei telecomandați politic. Ci de cei care își transcend preferințele sau dezacordurile, pentru a aduce la lumină adevăruri, de cele mai multe ori incomode. Treaba noastră principală este să arătăm, nu neapărat să judecăm sau să supărăm.

Am privilegiul de a lucra cot la cot cu Lucian Valeriu, una din victimele abuzurilor contra jurnaliștilor, unul din nebunii frumoși care și-a asumat riscurile și a continuat să sape acolo unde nimeni nu avea curajul. Generația nouă de jurnaliști îmi dă speranța că flacăra adevărată a acestei meserii este dusă mai departe cu pasiune și profesionalism.

Tuturor jurnaliștilor adevărați, respectul meu !

Categorie: Opinii
Etichete: Basil Muresan, lucian valeriu, Mahmoud Abu Zeid, presa independenta, ziua presei
Distribuie:
Articolul anterior
Polițiștii din Sântana au prins în flagrant (încă) un tânăr și doi minori care spărgeau mașini noaptea
Articolul următor
O adolescentă de 14 ani, ÎNSĂRCINATĂ în luna a 9-a, și-a născut copilul mort. Minora și martorii spun că „din cauza asistentei de pe AMBULANȚA” care a transportat-o din satul Prunișor la Spitalul din Ineu. Poliția a demarat o ANCHETĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…
gheorghe schwartz

Răspunzându-le prietenilor

Nici nu mai este necesar un cutremur pentru a se prăbuși clădirile. Îngrozită, proprietara unei firme mi-a spus că pereții au început să crape. ATENȚIE! ÎN FOSTA PIAȚĂ A CATEDRALEI…