Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad face parte din CONSORȚIUL UNIVERSITĂȚILOR EUROPENE ȘI CHINEZE [FOTO]

uvvg novisad
Distribuie:
  •  

[COMUNICAT DE PRESĂ] Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, la Conferința Consorțiului Universităților Europene și Chineze de la Universitatea din Novi Sad

O delegație condusă de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, a participat zilele trecute la Conferința Consorțiului Universităților chineze si europene, care a avut loc la Universitatea din Novi Sad, Serbia.

Conferința a fost dedicată platformei internaționale de cooperare dintre țările din Europa Centrală și de Est și China – așa-denumitul „Mecanism 16 + 1.”

Alături de China, această nouă formă de cooperare internațională include 16 țări europene: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Muntenegru, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Macedonia, Polonia, România, Serbia, Republica Slovacă, Slovenia și Republica Cehă. Mecanismul 16 + 1 este orientat spre coordonarea strategiilor de dezvoltare ale celor 17 țări și se ocupă de cooperarea atât în domeniul educației, cât și în alte domenii de interes.

Universitatea din Novi Sad, Serbia, a fost gazda celei de-a patra conferințe internaționale a universităților respective, evenimentul fiind recunoscut ca unul dintre cele mai importante oportunități de colaborare internațională pentru instituțiile de învățământ superior participante.

La întâlnirea la care au fost prezente conducerile tuturor unităților de învățământ din cele 17 țări, la vârf,  au luat cuvântul primul ministru al Republicii Serbia, Ana Brnabić, ministrul Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice din Serbia, Mladen Sarčević, vice-ministru al Educației, Republica Populară Chineză, Du Zhanyuan, Rectorul Universitatii din Novi Sad, dl. Dusan Nicolic, dl. Primar al orasului Novi Sad, Milos Vucevic, Presedintele Guvernului Provinciei Voivodina, Dl. Igor Mirovic.

Rectorul-gazdă, Dusan Nicolic, a subliniat importanța stabilirii Universitătii din Novi Sad ca loc de desfășurare al acestei acțuni, precum și importanța colaborării dintre universități pentru un învațământ superior de calitate, în plan academic și cercetare. Prin Mecanismul 16+1 se pot cunoaște universitățile, prin programe de mobilitate pentru profesori, cadre asociate și studenti și conferințe internaționale.
Se impune:

– înființarea unei baze de date accesibilă pentru membrii consorțiului; o infrastructură pentru educație compatibilă între universități;

– infrastructura;

– echipamente resurse;

– acorduri de colaborare bilaterale;

– mobilitatea profesorilor, a cercetatorilor și a studenților;

– o platformă-program a universităților din Europa și China.

Iată un sumar al câtorva dintre ideile de bază prezentate la Conferința de la Novi Sad

Dl. Primar Vucevic: „Cea mai mare putere a unui popor este educația sa, cunoștintele pe care acesta le dobândește.”

Președintele Regiunii Autonome  Voivodina, dl. Mirovic sustine identificarea unor politici comune de armonizare a educatiei.

Ministrul Educației, Dl Sarcevic subliniază că rolul universităților este de a crește accesul tinerilor la educație, la schimburi, la cercetare și mobilitate. Dezvoltarea cercetării este foarte importantă. Reforma educației în Serbia este încă în plină desfășurare. Mecanismul 16+1 este foarte important.

Dl. Ministru al Educatiei din Republica China a vorbit despre înființarea în anul 2014 a consortiului, despre colaborarile de tip win-win între cele două părți, subliniind deschiderea spre colaborare a părții chineze.

Prima sesiune a celei de-a IV-a întâlniri a Consorțiului instituțiilor de Învățământ Superior din China – CEEC – Colaborare și Inovație pentru Cultivarea Talentelor cu Abilități Aplicate pentru Construcția B&R – a fost moderată de prof. univ. dr. Mihnea Costoiu, rectorul Universitatății Politehnicii din Bucuresti, care a prezentat 11 proiecte internationale in valoare de peste 16.300.000 euro – proiecte IT, peste 900 milioane euro, parteneriate cu mai mult de 10 universitati din China.

Dl. Xi Guang, Vice-presedintele Universitatii Xi`an Jiaotong din China a vorbit despre internaționalizare, deschiderea spre colaborare – One Belt, one Road (refacerea Drumului Matăsii) – promovarea conceptului de dezvoltare inter-universitară. Peste 140 universități conectate prin această initiațiva. Mecanismul 16+1 favorizează creșterea internaționalizării, au peste 200 de studenți internaționali; deschiși spre cooperare în cercetare și schimburi între profesori.

Dl. prof. dr. Damir Boras, Rectorul Universitatii din Zagreb, Croația – cea mai mare Universitate din Croația, cu 34 facultăți, programe de studiu in limba engleză, chineză și alte limbi, Institut Confucius; colaborare cu foarte multe universități din China – subliniază importanța inițiativei „One Belt, one Road” și deschiderea Universității din Zagreb, atât pentru programe tehnice cât și sociale, având o resursă umană cu o pregătire înaltă și accesibiltate la burse (nu mai puțin de 800 s-au accesat) – predare în ariile de interes, precum și colaborarea regională.

Sesiunea a II-a – Consorțiul Universităților 16+1

Dezvoltarea capacităților comune în proiectarea curriculumului, Stiintă și Cercetare, Predarea Limbilor Străine și Schimburi Culturale a fost moderată de către dl.   Stanislaw Kirstyn, prorector de la Universitatea Jagiellonian din Krakowia, Polonia, avandu-i ca panelisti pe prof. Guo Zhenshan, Vice-președintele Academiei de Arte Tianjin, Rep China, prof. Tao Shzhong, Presedintele Colegiului de Stiinte Alimentare si Farmaceutice Jiangsu si prof. dr. Vladimir Bumbasirevic, Rectorul Universitatii din Belgrad, Serbia.

Sesiunea a III-a, Mobilitate, Resurse si Integrare –moderata de dl prof. Hu Kay, Vice presedinte, Universitatea de Finante si Studii Economice Lanzhou, China.

Dl. Prof. Shen Weiqi, Universitatea Ningbo Nottingham, China – a precizat că universitățile din China se pot asocia cu alte universități prin parteneriat antreprenorial (printr-un om de afaceri) – au deja stabilite acorduri cu 3 universități din Anglia și cu 3 din SUA.

Dl. prof. dr. Gabor Szabo, rectorul Universitatii din Szeged, Ungaria a abordat problema mobilităților, fiind impotriva programului ERASMUS. A precizat că dacă un cadru didactic este prea mobil, nu face educație de calitate. Profesorii care merg doar în mobilități nu mai fac nimic la Universitățile de care aparțin.

Sectiunea a IV-a: Întîlniri bilaterale între Universități a presupus o serie de întâlniri între reprezentanții tuturor universităților prezente în scopul cunoașterii, promovării și a unui schimb de  contacte.

Ultima sesiune a constat in adoptarea Cartei Consortiumului China-CEEC, a platformei, stabilirea secretariatului partii CEEC la Universitatea din Novi Sad, prezentarea Logo-ului.

De asemenea, au fost acceptate noi Universitati în acest Consorțiu, 23 la număr, printre care s-a numarat si Universitatea de Vesti Vasile Goldiș din Arad, semnându-se documentul de aderare.

Categorie: Știri
Etichete: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Consorțiul Universităților Europene și Chineze, coralia cotoraci, Croatia, Du Zhanyuan, Dusan Nicolic, Estonia, Igor Mirovic, Letonia, Lituania, Macedonia, mecanismul 16+1, Mihnea Costoiu, Mladen Sarčević, Muntenegru, Polonia, Republica Cehă., Republica Slovacă, România, Serbia, Slovenia, Ungaria
Distribuie:
Articolul anterior
UTA, tot fără victorie acasă. Burlă ratează un penalty pe final
Articolul următor
10 ani de LIONS CLUB ARAD 2007 – sărbătoriți în luna octombrie prin acțiuni caritabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie