marți, ianuarie 31, 2023

USR Arad se opune majorării impozitelor și taxelor locale aferente anului 2018 și lansează ideea bugetului participativ

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – USR ARAD]

USR Arad mobilizează cetățenii să își exprime opinia față de proiectul administrației de majorare a taxelor locale cu 25%. Tot mai multe voci se alătură organizației în aceste zile, pentru a sprijini aceste demersuri, care vin în ajutorul arădenilor.

USR pune la dispoziția cetățenilor un formular pentru a strânge semnături prin care să ceară renunțarea la proiectul de creștere a taxelor. Formularul poate fi descărcat și tipărit de la adresa  https://goo.gl/p4iwsQ , iar tabelele completate trebuie aduse la sediul USR din strada Dimitrie Bolintineanu, numărul 5, etaj 4.

Reamintim că primarul a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local Municipal, prin care urmează să fie majorate cu un sfert impozitele plătit de persoanele fizice pentru clădirile rezidențiale și totodată va crește impozitul pe terenurile cu construcții. În același timp, gradul de utilizare al veniturilor colectate la bugetul local este deosebit de redus, existând sume considerabile, de ordinul a zeci de milioane de euro pe care administrația nu a reușit să le utilizeze, preponderent din cauza gestiunii ineficiente a proiectelor de investiții.

Alături de USR Arad a venit astăzi domnul Mircea Pereș, membru fondator al „Alternativei de Vest”, partid regional fondat la Arad: „Am decis să mă alătur USR deoarece am simțit nevoie să ne unim forțele. USR este astăzi cea mai puternică voce a opoziției, singura care a luat apărarea cetățenilor. Vedem cum primarul caută să-i împovăreze pe arădeni, crescând în mod inutil taxele. Numai împreună și mobilizând cât mai mulți dintre locuitorii Aradului pentru a-și exprima părerea putem să oprim această inițiativă dăunătoare.

Vlad Botoș, președinte USR Arad: „Salutăm înscrierea în USR a lui Mircea și a colegilor săi din Alternativa de Vest. Dorim să atragem alături de noi toate insulițele de bun simț, toate persoanele care simt nevoia să se implice, pentru a schimba modul în care sunt gestionate problemele orașului nostru, pentru a administra în folosul cetățenilor.

……………………….

USR Arad propune administrației locale să aloce un procent din bugetul anual al municipiului pentru finanțarea unor proiecte propuse și susținute de locuitori.

Bugetul participativ este un mecanism transparent de alocare a fondurilor și un instrument anti-corupție eficient. Bugetul participativ este astăzi un instrument extrem de util, adoptat cu succes de peste 1.000 de oraşe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin, Lisabona şi este în curs de implementare și în România.

Concret, bugetul participativ presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte de interes general propuse de societatea civilă sau de către cetățeni. Bugetul participativ aduce foarte multe beneficii în comunitate pe termen mediu și lung și se bazează pe deliberări în profunzime și pe distribuirea pentru codecizie civică a unui procent de cel puțin 5% din bugetul local.

Adrian Wiener, senator USR Arad: „Modelul funcţionează în cicluri anuale ce cuprind trei etape distincte: depunerea proiectelor de către orice persoană sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş. Proiectele se depun prin intermediul unei platforme on-line dedicate şi pot viza orice temă privind infrastructura sau serviciile publice. Urmează evaluarea proiectelor de către un serviciu al administraţiei locale, din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile. În final are loc dezbaterea și votarea proiectelor de către locuitorii oraşului, prin intermediul aceleiaşi platforme on-line, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţi. Prin implementarea bugetului participativ, orice cetățean are șansa reală să decidă în mod activ cum se vor cheltui o parte din banii publici și în același timp cetățenii sunt invitați la o participare activă la guvernarea orașului, ei putând decide prioritățile de investiții.”

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news

1 COMENTARIU

  1. Eu am o propunere mult mai severa: Pana nu se organizeaza administratia orasului(cu participarea si acceptul cetatenilor,binenteles)intr-o directie rezonabila,nu se justifica plata nici unei taxa primariei.Platim de ce avem nevoie: sanatate,aparare si invatamant.Restul trebuie analizat.Daca ei se considera indispensabili,sa joace la loto daca vor „salarii”. La ce ne foloseste un aparat birocratic supradimensionat? Sa ne spalam pe cap cu ei?

Comentariile sunt închise.