USR inițiază o reformă electorală

reforma electorală
Distribuie:

 

Uniunea Salvați România (USR) a depus în Parlament un set de propuneri legislative ce vizează modernizarea legislației electorale și reformarea clasei politice. Parlamentarii USR propun scăderea pragului electoral şi a numărului necesar de semnături pentru înscrierea în alegeri astfel încât să încurajeze implicarea în politică a cetățenilor și să asigure o mai mare reprezentare a diversității de voci din societatea românească.

[COMUNICAT DE PRESĂ – USR ]

Setul de patru propuneri legislative ale Uniunii Salvați România modifică regulile electorale pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

Ne dorim dinamizarea vieții politice, să permitem cetățenilor un acces cât mai facil în cursele electorale și o reprezentare cât mai echitabilă a diversității de voci prezente în societatea românească. În acest moment România nu are o problemă legată de stabilitate politică, România încă are o problemă legată de reprezentarea politică a opțiunilor cetățenilor. Reforma electorală începută în 2015 a arătat acest lucru, atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare, prin creșterea numărului de candidaturi înscrise la aceste alegeri, dar și prin accesul în diverse consilii locale din țară și în Parlament a unor noi formațiuni politice”, a explicat senatoarea USR Florina Presadă.

Pentru alegerile locale, propunem eliminarea pragului de 5% și înlocuirea lui cu coeficientul electoral, care este un prag natural, obținut prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de consilieri. Repartizarea mandatelor se face ca și în legislația actuală doar că se elimină limitarea distribuirii locurilor doar celor care obțineau voturi peste un anumit prag. În ceea ce privește numărul de semnături necesare pentru înregistrarea candidaturilor, propunem scăderea acestuia de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin.

Pentru alegerile parlamentare, propunem scăderea pragului electoral de la 5% la 3% și scăderea numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare.

Pentru alegerile europarlamentare, propunem eliminarea pragului electoral și înlocuirea sa cu „pragul natural”, coeficientul electoral, necesar pentru obținerea unui singur loc, precum și scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul partidelor și scăderea numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul candidaților independenți.

Pentru alegerea președintelui, propunem scăderea numărului de semnături de la 200.000 (1% în prezent) la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidențial (ar rezulta un număr de 57.765 semnături pentru o candidatură la viitoarele alegeri prezidențiale).

Pe scurt, pentru alegerile locale și europarlamentare USR propune coeficientul electoral (care este un prag natural) în locul pragurilor fixe actuale, iar pentru alegerile parlamentare USR propune scăderea pragului de la 5% la 3%. În ceea ce privește numărul de semnături necesar pentru înregistrarea unei candidaturi, USR propune reducerea numărul de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru toate tipurile de alegeri.

Grupul de lucru care a elaborat aceste propuneri a fost format din parlamentarii USR Florina Presadă, Tudor Benga, Radu Mihail și Matei Dobrovie, care au organizat mai multe întâlniri și consultări cu experți din domeniu și reprezentanți ai societății civile.

Proiectele de legi introduse azi sunt doar începutul a ceea ce va fi cel mai amplu proiect de liberalizare a participării politice din România din ultimii 20 de ani. Ele vor fi urmate de o nouă lege a votului prin corespondență, de îmbunătățiri ale reprezentării diasporei și de o nouă lege a finanțării partidelor”, a declarat deputatul USR Tudor Benga.

Uniunea Salvați România a depus anul acesta două solicitări oficiale către președinților celor două Camere ale Parlamentului pentru reînființarea Comisiei de Cod Electoral. Prima a fost respinsă, iar a doua nu a fost încă inclusă pe ordinea de zi a Birourilor Permanente pentru a fi discutată, deși a fost trimisă de la începutul lunii octombrie.

Categorie: Știri
Etichete: alegeri locale, alegeri parlamentare si europarlamentare, alegeri prezidentiale, eliminare prag, Florina Presadă, legislatie electorala, prag natural, semnaturi, USR
Distribuie:
Articolul anterior
[HIP HOP NEWS] Pescuitul sportiv pe facebook (parabolă cu personaje reale)
Articolul următor
Dacă ți se părea că până acum n-a fost HAOS… POLIȚIȘTII LOCALI au început campania de amendare a șoferilor care blochează așa-zisele PISTE de BICICLETE!

3 comentarii. Leave new

  • avatar of virgil florea
    Virgil Florea
    14 noiembrie 2017 12:21

    Dacă la prostiile alea ei spun reformă atunci Nicușor Dan se poate felicita pentru că și-a arătat dosul membrilor acestei adunături. Reformă este atunci când schimbi din temelie principii. Ceea ce, din ce am citit, nu e cazul. Băieții pledează pentru un fel de CPUN.
    Reforam ar însemna aruncarea actualei Constituții la gunoi împreună cu cei care au conceput-o. În același timp redactarea uneia cu adevărat reprezentativă românilor, în sarcina unei Adunări Constituante cu teremen limitat de funcționare până la aprobarea ei prin referendum. Membrii acesteti ADunări ar constitui cheia unei adevărate reforme. Alegerea lor, la prima vedere imposibilă, ar trebui să aibă la bază criterii de evaluare foarte bine alese. În primul rând o lustrație gândită în așa fel încât acolo să nu intre indivizi care au avut funcții politice începând de la nivelul președinți de consilii județene sau prefecți pe actuala Constituție și chiar dincolo spre anii 1980.Căci mai sunt și din aceia. Apoi calitatea umană precum și pregătirea profesională.

    Răspunde
    • Nimic din constitutia actuala nu duce la actuala mizerie. Problema nu este constitutia ci neaplicarea prevederilor ei.
      Problema sunt partidele politice organizate in caste impreuna cu sistemul electoral care privilegiaza partidele.
      Democratia inseamna sa poti sa-ti alegi candidatul pe care il crezi reprezentativ pentru tine. Ori noi suntem intr-un sistem in care nu putem sa ne alegem candidatul ci suntem obligati, fortati si limitati sa ”alegem” dintre candidatii lor, a sefilor de partide, a fauritorilor de liste electorale.
      Canidatii independenti sunt net dezavantajati de sistemul nostru electoral.
      Pe de alta parte partidele nu sunt obligate prin lege, desi ar trebui, sa se organizeze dupa criterii democratice corecte si ma refer la faptul ca detine puterea intr-un partid politic acela care isi asigura sustinerea unor delegati a membrilor. Membrii simpli din partid nu au nici un drept. Ei nu pot sa-si alega conducerea decat dintre cei propusi de organele de conducere. Ei nu au dreptul sa-si propuna, sa includa in competitiile interne candidatii lor ci doar pe aceia ai sefilor. Rezultatul este ca sefii nu se mai schimba si detin tot mai multa putere si influenta.
      Eu as modifica legea partidelor politice (astazi partidele sunt structuri de casta, de tip mafiot) si as spune ca ocuparea oricaror functii de conducere sau a propunerilor pentru participarea la competitii electorale sau la ocuparea unor functii publice sa nu se poata face decat prin alegeri directe (de catre toti membrii cu cotizatii la zi) fara posibilitatea excluderii unor candidati prin decizii ale conducerii partidelor.
      As mai modifica sistemul electoral pe liste blocate in unul din cele doua variante mai serioase: vot pe liste deschise sau vot majoritar in doua tururi.
      Din constitutie as scoate CSM-ul bagat de Nastase. Nu poti sa ai o structura care sa reprezinte si judecatorii si procurorii. Judecatorii sunt justitia pe cand procurorii sunt doar niste avocati ai statului. Statul se manifesta prin puterea executiva, adica prin guvern. Ce cauta reprezentantii ministerului public in CSM? Cum se poate admite o structura care sa reprezinte deopotriva puterea judecatoreasca si pe cea executiva in acelasi timp? Cum se mai poate discuta de separatia puterii in stat si controlul reciproc al acestor puteri in conditiile in care sunt inscrise in acelasi sindicat, au cazut la pace, isi impart cu generozitate privilegii si isi acopera primitiv smenariile? Prin CSM nu mai avem 3 puteri in stat ci doar doua: legislativul si executivo-judecatorescul. Tara proasta. Sistemul politic romanesc se reduce la partide si partidele sunt caste medievale sau structuri de tip mafiot. Partidul aflat la putere, are majoritatea parlamentara poate sa faca orice, domina toate institutiile si nu poate fi tras la raspundere fiindca justitia nu mai exista.
      Suntem intr-un meci de fotbal unde arbitrul (puterea judecatoreasca) este pe felie cu una din echipe si in care indiferent care este scorul ambele echipe sunt declarate castigatoare. Adica un spectacol sportiv absolut jenant si penibil. De-a dreptul gretos!

      Răspunde
  • USR vrea nimic. Asta nu este reforma electorala. Asta se vrea pentru USR doar o garantare a ramanerii in parlament si usurare a campaniei lor. Astea sunt doar pentru cativa smecherasi din USR, nici macar pentru membrii simpli din USR. Oricum nu este ceva pentru cetean, pentru alegator, pentru democratie, pentru responsabilitate, pentru reprezentativitate, pentru inteligenta si decenta. NU, toate sunt doar pentru o minoritate foarte redusa cantitativ si calitativ din USR care este foarte redus cantitativ si calitativ printre partidele existente care sufera la greu la capitolul calitate.
    Adica reforma asta a lor este un avantaj pentru cei mai infecti si mai penibili nereprezentativi din cel mai penibil partid din democratia de rahat romaneasca.
    …. dar vor fi multi care vor spune ca e bine. Nu vor avea argumente, dar vor stii sigur ca e de bine.
    Ca mizerie, ce tara, cata prostie si nemernicie … cat masochism, ce minti blocate si terminate de 70 de ani de dresaj comunistoid.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie