[UTIL] Ce trebuie să știi dacă vrei o fermă de capre pe fonduri UE

fermăcapre
Distribuie:


Pe lista de idei de afaceri 2016 cu fonduri europene ar trebui să puneți și câteva proiecte din domeniul agriculturii. Crescătorii de animale recomandă printre idei de afaceri 2016 o fermă de capre, despre care spun că nu are nevoie de un buget foarte mare pentru început și se poate realiza relativ ușor.

Pentru ca ferma de capre să se concretizeze, aveți nevoie pentru început de aproximativ 15.000 de lei. Crescătorii de animale spun că banii s-ar recupera destul de repede, chiar și din primul an.

Trebuie să știți că o capră costă, în medie, în jur de 300 – 350 de lei și ați avea nevoie de aproximativ 30 de capete. Apoi, din același buget de start pentru o fermă de capre mai aveți nevoie și de pășune. Pe piață, pentru 2 hectare de pășune se plătește cam 6.000 de lei.

Un calcul simplu făcut de fermieri arată că din primul an, cele 30 de capre ar da o producție de aproximativ 8.500 de litri de lapte, din care se obțin în jur de 1.400 de kilograme de brânză, care s-ar vine cu 15 – 17 lei.

Pentru a recupera întreaga investiție din primul an, trebuie să încercați cât mai mult să reduceți costurile cu anagajații și să munciți personal la fermă. Altfel, costurile pentru angajarea unui cioban pe un an ar fi de aproximativ 15.000 de lei.

Cei interesați de o afacere în  acest domeniu se pot interesa pentru a obține fonduri europene. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), valabil până în 2020, pot obține până la 50.000 de euro pentru afaceri în agricultură aplicând Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

În ceea ce privește condițiile pentru obținerea de fonduri europene pentru idei de afacei 2016 în agricultură, tinerii agricultori trebuie să îndeplinească o condiție de vârstă de până în 40 de ani. Banii pe proiecte din fonduri europene pentru agricultură se acordă în două tranșe.

Prima tranșă de fonduri va fi de 75% din valoarea stabilită, iar a doua va veni în maxim trei ani de la decizia de finanțare, după ce fermierul demonstrează că are performanțe agricole cu afacerea, iar producția este vândută în procent de minim 20% din suma pe care a primit-o ca primă tranșă.

7 miliarde de euro pentru proiectele din agricultură în 2014-2020 şi birouri unice în fiecare judeţ, plus simplificarea procedurilor şi a documentaţiilor proiectelor care trebuie depuse

Începând cu 2016 tot mai mulți oameni obișnuiți sunt incurajați să pornească o afacere cu  fermă din fonduri europene nerambursabile.

Mai mult, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a întocmit şi trimis spre aprobare Guvernului proiectul de Hotărâre privind fondurile alocate în acest an crescătorilor de şi caprine, sub forma plăţilor naţionale complementare. Suma totală este de 348.610.170 lei, se va acorda pe cap de caprină 40 de lei. Crescătorii de caprine din zonele defavorizate vor primi un ajutor financiar suplimentar de 4,5 euro pentru fiecare animal.

Legislația din 2016 facilitează

Și comercializarea în viu a caprelor. Astfel, din acest an pentru fermele cu sub 1000 de capete este nevoie doar de certificat de crescător de la primărie ca să vândă, iar pentru cele între 1000 şi 2000 capete  trebuie în plus doar un aviz de mediu.

Etapele care trebuie parcurse pentru a obține fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea afacerii  cu capre prin Programul Național de Dezvoltare Rurală sunt:

1. Etapa de identificare a investiției

Trebuie ca firma ( srl sau PFA)  să aibă sediul în mediul rural, dar există măsuri, în care acest aspect nu este atât de restricționat.
Terenul pe care își va desfășura activitatea firma să fie în proprietatea acesteia sau concesionat pe minim 5 ani.

2. Etapa de realizare a proiectului

Dosarul, compus din proiect, cerere de finanțare, anexe necesare, declarații specifice pe proprie răspundere date de beneficiar, se depune la Oficiul Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.

3. Etapa de verificare a dosarului

Procesul de verificare diferă în funcție de tipul de investiție (lucrări de construcție, modernizari etc)

Simulare profit

În funcţie de sezonul de mulgere, pentru un kg de brânză telemea sunt necesari 5-6 litri de lapte. Astfel, luam în calcul o cantitate medie de lapte pe care o poate da o caprină, de 600 de litri anual, în perioada de lactaţie şi rezultă 100-120 kg de brânză de la fiecare capră. Astfel la o ferma de 30 capete luăm un minim de 100 kg brânză/cap/an x 30 capre = 3.000 kg de brânză, la 15 lei/kg, rezultă 45.000 lei încasări pe an din brânză. Luăm în calcul şi vânzarea a 60 de iezi rezultați de la cele 30 de capre, ajunși la 9 kg fiecare (o cifră medie) și rezultă 9 kg x 13 lei/kg x 60 iezi = 7.020 lei/an din vânzarea de iezi.

Detaliile despre acest tip de finanțare și ghidul complet al documentației necesare se găsește pe pagina Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Sursa Foto: Fabrica de lapte.ro

Categorie: Știri
Etichete: agricultură, fermă de capre, finanțare, fonduri nerambursabile, tinerii fermieri
Distribuie:
Articolul anterior
În intervalul 18 – 31 iulie, Ineul primește apă cu porția
Articolul următor
DNA cere desființarea sentințelor prin care fosta judecătoare de la Ineu, Floriță Boloș, l-a împroprietărit pe fostul primar de Zărand, Florin Moț!

7 comentarii. Leave new

  • Deci e obligatoriu sa fete câte 2 iezi fiecare; si cum se face sa ai capre cu 600 kg pe an; nu n-ai zicem cum facem un kg de brânza din 6 litri de lapte …. hai sa fim serioși….

    Răspunde
  • Din pix totul arata bine dar daca calculezi furaje,medicamente doar pentru intretinerea caprelor o sa vedeti ca profitul este 0 .Deci ramai cu munca .O ferma rentabila trebuie sa depaseasca 200 capete si sa existe o mica sectie de procesare a laptelui pentru a putea vinde produsele legal in caz contrar trebuie sa stam in piete sa vindem cate o bucata de branza pe zi .

    Răspunde
  • Pana in aprilie inclusiv sunt iezi deci nu se pune problema de a colecta lapte, raman 6 luni de lactatie, din calculele lui nenea inseamna ca 600l / 180 zile= 3,3 l/capra pe zi. Cam greu.

    Răspunde
  • avatar of coca silviu
    Coca Silviu
    24 mai 2018 12:47

    Cine ma poate ajuta cu un proiect cu finanțare nerambursabila

    Răspunde
  • Bună ziua cine mă poate ajuta pentru un proiect pentru înființarea unei ferme de capre

    Răspunde
  • am 60 de capre ma poate ajuta cineva pentru un proiect cu finantare nerambursabila va multumesc

    Răspunde
  • avatar of alin popescu
    Alin Popescu
    3 octombrie 2019 20:46

    Ba frate da cine fixează prețul de 15-17 lei pe kg?nu credeti ca e cam putin pe lângă preturile de supermarket, unde kg ajunge si la 40 de lei? Nu mai vorbim de cea măturată care ajunge si la 60? Vreau si eu ăștia care faceti calcule dinastea proaste sa veniti sa munciti o zi cu fermierul roman sa vedem daca la sfarsit de luna cu 17 lei kg, va acoperiți si munca si mai faceti si profit.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie