VACCINUL ASTRAZENECA a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor

vaccin astrazeneca
Distribuie:

 

Agenția Europeană a Medicamentelor și-a dat acordul, vineri, 29 ianuarie, ca vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani, fiind cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborarea cu Universitatea Oxford pe bază de virus ameliorat, a fost aprobat de câteva săptămâni deja în Marea Britanie, milioane de oameni fiind deja vaccinați.

Managerul companiei farmaceutice spune că vaccinul va fi administrat tot în două doze și că în prezent este la fel de eficient ca cel al firmelor concurente Pfizer și Moderna.

Mai mult, vaccinul AstraZeneca are avantajul că este mai ieftin și mai puțin pretențios în ceea ce privește temperatura de depozitare, acesta putând fi păstrat la o temperatură între 2° și 8°C ( într-un frigider obișnuit, până la 6 luni).

Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolii severe și a deceselor provocate de coronavirus.

Autoritățile române nu au publicat încă pe platforma destinată informării asupra campaniei de vaccinare din România prospectul noului vaccin anti-COVID-19, dezvoltat de AstraZeneca și Oxford.  Acesta a fost publicat doar în limba engleză de către Guvernul britanic.

Denumirea comercială a acestuia este „ COVID-19 VACCINE ASTRAZENECA” (pe bază de virus ameliorat) şi este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta peste 18 ani.

Denumit AZD1222, este un vaccin cu vector viral recombinat. Vaccinul folosește o versiune slăbită a unui virus de răceală comun de la cimpanzei în care sunt introduse instrucțiuni pentru producerea de proteine ale noului coronavirus pentru generarea unui răspuns imun și prevenirea infectării cu Sars-Cov-2.

ASTRAZENECA se administrează intramuscular, sub formă de două injecții a câte 0,5 ml, la o distanţă de 4 până la 12 săptămâni una de alta. Nu se administrează persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

„Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reacții adverse, deși nu pentru fiecare caz în parte”, a precizat producătorul. În studiile clinice, majoritatea efectelor secundare au fost de natură ușoară până la moderată și s-au diminuat în câteva zile.

Următoarele reacții adverse au fost foarte frecvente (în mai mult de 10% din cazuri):

-sensibilitate crescută la durere

-căldură și roșeață la nivelul pielii

-mâncărimi

-umflături sau vânătăi în locul injectării

-stare generală proastă

-oboseală

-frisoane sau febră

-dureri de cap

-greaţă

-dureri articulare sau musculare

Următoarele reacții adverse au fost frecvente (până la 10% din cazuri):

-umflături în locul injectării

-febră

-greață

-simptome asemănătoare gripei, temperatură ridicată, dureri în gât, curgerea nasului, tuse și frisoane

Ocazional (până la 1% din cazuri):

-ameţeli

-scăderea apetitului

-dureri de stomac

-ganglioni limfatici măriți

-transpirație excesivă, mâncărime a pielii sau erupții cutanate.

Cine nu ar trebui vaccinat?

Persoanele cu boli febrile acute, severe, nu ar trebui vaccinate. Dacă ai o doar febră ușoară sau o răceală, poți primi vaccinul.

Femeile însărcinate, cele care alăptează, sau cele care intenționează să aibă un copil, nu au interdicție la vaccinare. În schimb, este indicat să solicite sfatul unui medic înainte de injectare.

Persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui sau deficit imunitar trebuie să consulte un medic înainte de vaccinare. În plus, persoanele alergice la unul dintre ingrediente nu trebuie vaccinate.

AstraZeneca enumeră și următoarele ingrediente:

-Organisme modificate genetic

-L-histidină

-Clorhidrat de L-histidină monohidrat

-Clorură de magneziu hexahidrat

-Polisorbat 80

-Etanol

-Zaharoza

-Clorură de sodiu (sare de masă)

-Edetat disodic dihidrat

-Apă pentru preparate injectabile

 

Articole asociate:

Prospectul VACCINULUI MODERNA [DOCUMENT]

VACCINUL ANTICOVID „Comirnaty” – PROSPECTUL în Limba ROMÂNĂ [DOCUMENT]

Categorie: Știri
Etichete: AstraZeneca, campanie de vaccinare, Pfizer/BioNTech Moderna, vaccin anti-Covid
Distribuie:
Articolul anterior
Primarul Marian TOADER și oamenii de afaceri Radu-Viorel POPA, Valer POP, Jean CÂRJA, condamnați la închisoare cu EXECUTARE, au fost încarcerați
Articolul următor
Liceul Tehnologic de Construcții și Protecție a Mediului Arad a câștigat ediția a IV-a a concursului regional în cadrul proiectului „BULLYNG-ul și libertatea de exprimare a elevilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie