marți, octombrie 4, 2022

Veste proastă: nu vom mai putea da share pe Facebook fără să plătim. Micile publicații vor avea nevoie de „agregatori de conținut”

 

Accesul la internet va fi limitat: Avocații și specialiștii Asociației pentru Tehnologie și Internet spun că nu vom mai putea da share pe Facebook fără să plătim

Pe data de 10 octombrie va fi votată soarta internetului. Comisia Europeană dorește limitarea accesului la internet. Se pare că cea mai controversată schimbare o reprezintă faptul că „share”- uitul pe Facebook se va face doar contra cost. De asemenea, profesorii vor fi îngrădiți în ceea ce privește cursurile online, cercetătorii vor fi obligați să plătească anumite taxe, iar jurnaliștii vor avea de suferit din cauza „taxelor pe link”. Care va fi oare soarta internetului?

Avocații și specialiștii Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI) spun că: nu vom mai putea da share pe Facebook fără să plătim; nu vom mai putea face meme-uri, GIF-uri, remixuri;  orice conținut uploadat va fi scanat și poate chiar cenzurat; nu vom mai găsi cu ușurință informații pe Internet.

Profesorii vor fi îngrădiți în ceea ce privește cursurile on-line, materialele didactice vor fi trimise numai prin rețeaua autorizată a școlii, astfel încât nu se va ști ce materiale didactice se pot folosi sau nu. Rolul educațional va fi recunoscut doar școlilor, liceelor și universităților, astfel încât activitățile similare desfășurate printr-un ONG sau orice alt cadru informal vor fi considerate activități comerciale. Materialele încărcate pe platforme online vor fi filtrate și blocate dacă încalcă drepturile de autor.

Cercetătorii vor trebui să plătească taxe dacă vor să includă pasage din alte opere, fapt ce contrazice regula citării. Studenții, doctoranzii, publicul larg și companiile trebuie să ceară autorizație pentru a prelucra în mod automatizat textele și datele.

Jurnaliștii din mediul on-line și bloggerii vor suferi din cauza dreptului auxiliar de autor (taxa pe link), ceea ce va duce la îngreunarea accesului la informație și limitarea surselor de știri. Dreptul de autor auxiliar va da doar editorilor de presă, nu și jurnaliștilor, dreptul de a decide ce apare în rezultatele motoarelor de căutare și ce nu.

Ei vor putea percepe o taxă pentru preluarea minimă a unui articol (titlu și unul sau două rânduri însoțite de o fotografie), această taxă ajungând în buzunarele patronilor de presă. Agregatorii de conținut fie vor suporta costul cerut de publicații, fie vor dispărea de pe piață sau vor publica link-uri HTML brute, fără un titlu explicativ, ceea ce înseamnă mai puțin trafic pentru editorii de presă și acces greoi la informație pentru cititori, potrivit Newsromania.

În cazul în care agregatorii de conținut nu vor accepta să plătească, accesarea informațiilor va fi mai dificilă. Micile publicații au nevoie de agregatorii de conținut pentru a fi mai vizibile și pentru ca materialele lor să devină populare.

Utilizatori de internet nu vor mai putea remixa, parodia, face gif-uri și meme-uri, dreptul la link și la upload va fi eliminat, iar noul crez al internetului va fi că tu ești automat un criminal.

Specialiștii ApTI susțin că această reformă cenzurează, îngrădește libertatea de exprimare și blochează dezvoltarea mediului digital. Pe 10 octombrie, în Parlamentul European se va vota soarta Internetului și de aceea ApTI a demarat o campanie pentru a opri acest demers și a intervievat mai mulți jurnaliști, bloggeri, avocați, profesori și politicieni.

Sursa: www.avocatura.com

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news