Vin rușii!

 

De când mi-am ales meseria asta, m-am ferit cât am putut de teoria conspirației. Am încercat de fiecare dată să văd lucrurile doar în lumina documentelor oficiale sau a informațiilor confirmate și verificate. Dar când vine vorba de servicii secrete, nu ai altă șansă de interpretare decât apelând la scenarii. Venit din străfundurile istoriei, de la strămoșii noștri romani, termenul de conspirație însemna în vechiul imperiu ,,a respira împreună”. Haideți să vedem cam cine respiră cu cine în scandalul momentului.

Nu am de gând și nici nu pot să desleg ițele țesute în jurul generalului Coldea. Sunt convins însă de faptul că miza este mult mai mare decât execuția sa profesională. Cred că, în afară de preluarea controlului total al SRI-ului se mai dorește și preluarea sforilor care mișcă lucrurile în DNA. E un război subteran care acum a ieșit puțin la suprafață.

Totuși, îmi vine greu să cred faptul că lucrătura asta a putut fi îndeplinită fără sprijin extern. Acum, când plăcile tectonice ale geopoliticii modiale se reașează, un astfel de scandal poate căpăta și o dimensiune internațională. După cum se știe, SRI a performat foarte bine în multe domenii, mai ales în câmpul tactic al anti-terorismului, motiv pentru care a creat o legătură mai mult decât intimă cu CIA-ul de peste ocean. Prin această legătură au reușit, probabil, americanii să miște câte ceva prin țara noastră și să își impună interesele la frontiera lumii civilizate. Asaltul de acum mă face să cred că, ori americanii sunt cei care vor să schimbe ordinea lucrurilor în SRI, ori că au prins rușii momentul prielnic de a ne mai da o palmă.

Prima interpretare mi se pare neverosimilă, atâta vreme cât, la fiecare cinci minute, câte un oficial american ia în public apărarea DNA-ului, a Laurei Codruța Kovesi și implicit a generalului Coldea. Nu văd ce interes ar avea administrația de la Washington să își sacrifice unii dintre cei mai importanți pioni de la noi. Cred în schimb că noua conducere a SUA ia piciorul de pe accelerație, lăsând porți deschise federației ruse. Iar acest lucru se petrece acum în România. Bănuiesc că în spatele asaltului se află câteva minți luminate de la Kremlin. E greu să nu vezi legătura dintre situația actuală internațională și acest război secret. Mi-e teamă că peste capul nostru, între cele două mari puteri s-a bătut palma și că țara noastră nu mai prezintă mare interes pentru americani. Iar rușii, băieți buni fiind, nu doresc sub nici o formă să ne lase de capul nostru și ne cer prietenia în mod insistent. Ori, știm din istorie, că prietenia româno-rusă ne-a adus orice, dar numai beneficii nu.

Sper ca această interpretare simplistă a mea să aibă un raționament greșit iar realitatea prezentă și viitoare să mă contrazică. Pentru că dacă, totuși, am dreptate, ar cam fi cazul să intrăm în panică!

Facebook Comments Box

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy