Acasă CULTURĂ Ziua Culturii Naționale. Recital de poezie și proiecția unui film, la Cinematograful...

Ziua Culturii Naționale. Recital de poezie și proiecția unui film, la Cinematograful „Arta“ 

0
Ziua_Culturii_Nationale_2023

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită, vineri, 13 ianuarie 2023, de la ora 18:30, la Cinematograful „Arta“ din Arad. Intrarea la eveniment va fi liberă.

Cu această ocazie, spectatorii sunt invitați la un recital de poezie cu Angela Petrean-Varjasi și Zoltan Lovas, actori la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, care vor aduce în fața publicului creații din opera marelui poet național Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc, în 15 ianuarie, 173 de ani.

După recitalul de poezie, pe marele ecran va fi proiectat singurul lungmetraj românesc care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă, „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban.

Telespectatorii îi vor „cunoaște“ pe Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi începuturile prieteniei rămase în istoria literaturii române.

De asemenea, în film, este redată şi povestea de dragoste dintre marele poet român şi Veronica Micle.

Pelicula a fost realizată în 1989, anul centenarului morții lui Mihai Eminescu, a poetei Veronica Micle și a scriitorului Ion Creangă și se bucură de o distribuție de excelență: Dorel Vișan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim și Maria Ploae în rolurile principale.

„Respectul pe care îl avem în mod firesc față de marile personalități Ion Creangă şi Mihai Eminescu a devenit, în momentul realizării acestui film, extrem de inhibant. Acesta a constituit principalul handicap pe care l-am avut de trecut.

Pentru a deveni personaje de film, Eminescu şi Creangă trebuiau să coboare de pe statui, să prindă viață împrumutând chipurile unor actori: să vorbească, să se mişte şi să evolueze într-un chip cât mai firesc”, spunea regizorul Nicolae Mărgineanu.

Evenimentul de la Cinematograful „Arta“ este organizat de Centrul
Municipal de Cultură Arad cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei,
Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română și Asociația DACIN-SARA
(Drepturi de Autor în Cinematografe și Audiovizual).

Camera Deputaților a adoptat în data de 16 noiembrie 2010 un proiect de lege prin care ziua de naștere a poetului național, Mihai Eminescu, 15 ianuarie a fost desemnată Ziua Culturii Naționale.

Un bulgăre de humă (A Clod of Clay) color, dramă biografică, 84 minute, 1989

Regizor: Nicolae Mărgineanu
Scenarist: Mircea Radu Iacoban
Actori: Maria Ploae, Tudorel Filimon, Adrian Pintea, Cristian Hadjiculea, Marcel Iureş, Dorel Vişan, Ilie Gâlea, Emilia Dobrin, Carmen Tănase
Director imagine: Relu Morariu
Monteur: Nita Chivulescu
Muzică: Mihnea Brumaru

Filmul spune povestea lui Ion Creangă, scriitorul care a reușit să impresioneze generații de-a rândul cu basmele și povestirile sale.

Continuând un har moștenit de la strămoșii săi, Creangă considera că poveștile lui sunt o simplă sursă de amuzament, lipsită de profunditate. Mihai Eminescu este cel care încearcă să-l convingă că deține un talent deosebit.

Poetul, însă, are alte probleme, fiind implicat într-o imposibilă poveste de dragoste cu Veronica Micle…

Chiar dacă primele lor apariții în film riscă să decepționeze printr-o firească neidentificare cu fotografiile-icoană, atât de cunoscute, personajele devin convingătoare pe parcursul desfășurării povestirii cinematografice.

Exit mobile version