Ziua Orasului Pécs se sărbătorește pe 23 august la Arad cu o EXPOZIȚIE-EVENIMENT: 42 de lucrări ORIGINALE de Victor VASARELY vor fi expuse la MUZEUL DE ARTĂ

zile pecs 2
Distribuie:
Pe 23 august, în cadrul Zilelor Aradului,  se sărbătorește Ziua Orasului Pécs – orașele Arad și Pécs împlinind, cu acest prilej, 10 ani de înfrățire. Evenimentul exepțional al acestei ediții „rotunde” îl reprezintă, fără îndoială, expunerea pentru publicul arădean a nu mai puțin de 42 de lucrări originale ieșite din mintea și mâinile unuia dintre cei mai cunoscuți, respectați și îndrăgiți artiști ai secolului XX: maghiarul opriginar chiar din Pecs, Viktor Vasarely. Coordonatele evenimentelor prilejuită de această zi le puteți citi pe afiș – menționăm doar că în privința Concertului de Jazz, ora începerii e 20, nu 20.30, cum s-a tipărit dintr-o eroare de redactare.
[COMUNICAT DE PRESĂ]

EXPOZIȚIE-EVENIMENT LA MUZEUL DIN ARAD: VASARELY!

Complexul Muzeal al județului Arad estegazdauneiexpoziții-eveniment, în perioada 23 august – 23 septembrie! Este vorba de 42 de lucrări de Victor Vasarely, expuse la Arad în parteneriat cu muzeul „Janus Pannonius” din Pécs

Muzeul de Artă Arad/ Sala „OvidiuMaitec” (Str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj 2)
23 august – 23 septembrie 2018
Vernisaj: Joi, 23 august 2018, orele 17.15

„Am cerut conducerii Complexului Muzeal al județului Arad, încă din anul 2016, organizarea unor evenimente culturale de anvergură națională, euro-regională. Le mulțumesc partenerilor noștri de la Primăria Arad și Primăria orașului Pécs care au facilitat această expoziție de excepție la Arad. Îi invit pe arădeni să participe în număr mare la expoziție, pentru că se întâmplă rar (deși eu îmi dorescsă se întâmple tot mai des de acum înainte) să putem organiza la Arad evenimente culturale de o asemenea amploare”, a declarat președintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Cu prilejul Zilei orașului Pécs la Arad (23 august), Muzeul „Janus Pannonius” Pécs  propune expoziția „Victor Vasarely”. O selecție de lucrări (42 lucrări de grafică, obiect și tapiserie), din colecția Muzeului Vasarely, punctează etape din creația importantului artist de origine maghiară, născut la Pécs. Expoziția vernisată la Sala „OvidiuMaitec” a Muzeului de Artă Arad, joi, 23 august, orele 17.15, va fi deschisă arădenilor până în data de 23 septembrie 2018.

Istoricul de artă Jozsef Sarkany, curatorul expoziției:

„Victor Vasarely este unul dintre acei artiști ai Ungariei al cărui nume este cunoscut în întreaga lume. Lucrările lui Vasarely marchează universități, intersecții, stații, ansambluri rezidențiale. Există o acerbă competiție între muzee și colecționari pentru a-i achiziționa lucrările și pentru a le păstra ca niște adevărate comori. Vasarely a pus bazele unor fundații și muzee, astfel a accesibilizat opera sa unui public foarte larg. A știut cât de puternică este dorința umană de a deține obiecte materiale, acesta a fost și motivulpentru care și-a dezvoltat tehnicile de printare (aducând înaltă valoare artistică si estetică reproducerilor sale pe suporturi de mătase). Vasarely a creat inclusiv programe computerizate pentru modelarea lucrărilor sale. Artistul considera că elementele compoziționale pot fi aranjate în milioane de variații, iar operele sale pot deveni disponibile pentru toată lumea, la un preț rezonabil. A considerat că ar fi posibil ca, prin folosirea formelor geometrice de bază (cercul, pătratul, elipsa, rombul) și a fantasticei bogății a scalei cromatice, fiecare persoană să își poată crea o operă de artă în acord cu propriul caracter.

Se pare ca Malevich prin lucrarea sa „Pătratul albpe fundal alb“ a atins limitele posibilității de a picta, după această lucrare fiind imposibil să se mai reducă forma sau culoarea. Vasarely oferă – întocmai cum un vânzător oferă pensule, culori și hârtie de desenat – motivele și elementele din propriile sisteme compoziționale.

Cunoscând traseul existențial al luiVasarely, e dificil să determinăm dacă prin gesturile sale ne confruntăm cu o totală popularizare a artei sau cu ultima sa forma de comercializare. În activitatea sa (de acest tip) regăsim atât spiritul raționalismului socio-tehnocratic al Bauhausului anilor 1920, câtși self-managementul (pe care unii artiști l-au aplicat excelent în a doua jumătate a secolului XX).

Ambele variante pot fi adevărate, dar acest fapt nu umbrește faptul că Vasarely a creat rațional o operă bazată pe o originalitate particulară, cu un sistem pictural definit printr-o formulă matematică în care motivul este acompaniat de iluzie.

Variațiile picturale, abundența schimbărilor, punctele de vedere variate oferă privitorului posibilitatea de a alege, îi oferă libertate și individualitate. În locul perspective renascentiste centrale, în care poziţia fizică a artistului este strict definită, Vasarelyoferă o perspectivă care poate fi liber aleasă de privitor. Realitatea este infinită, schimbătoare – aspecte revelate de  lucrările artistului.”

Mai multe detalii despre colecția Victor Vasarely a Muzeului”Janus Pannonius” Pécs (Ungaria):http://www.pecsimuzeumok.hu/

Compartimentul de RelațiiPublice al ComplexuluiMuzeal Arad

zile pecs
Categorie: Știri
Etichete: expozitie arad, stiri arad. muzeul de arta arad, victor vasarely, ziua orasului pecs
Distribuie:
Articolul anterior
15 copii din Republica Moldova sunt cazați de CJA în Tabără la Moneasa, ca „oaspeți ai Aradului”
Articolul următor
CURSURI NOI la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie