Zonele de colectare deșeuri nu au desemnat operator. Cu toate acestea, A.D.I. Deșeuri spune că „monitorizează întregul proces de gestionare a deșeurilor”

conferinta deseuri
Distribuie:

Chiar dacă toate cele 5 zone din județul Arad în ceea ce privește colectarea gunoiului se află într-o situație îngrijorătoare (vezi AICI), responsabilii de la A.D.I. Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADISIGD) sunt convinși că au găsit soluțiile pentru rezolvarea problemelor. În acest moment, în afară de Zona 1, în care se află și municipiul Arad, restul sunt în prezent fie declarate ca situații de urgență (Zona 2, 3 și 4), fie au un operator provizoriu (Zona 5).

Unificarea unor zone și taxă în loc de tarif – sunt printre soluțiile identificate

Reprezentanții zonelor 2, 3 și 4 doresc unificarea acestora într-o singură zonă, având ca scop îmbunătățirea condițiilor de colectare a deșeurilor.

Cu excepția Zonei 1, celelalte zone doresc modificarea modalității de plată a serviciului de salubrizare, de la tarif la taxă, pentru utilizatorii casnici.

Într-o conferință de presă desfășurată la Consiliul Județean Arad, luni, 27 martie, vicepreședintele CJ Răzvan Cadar și Simona Stan, directorul ADI Deșeuri, au făcut o  prezentare a situației colectării selective a gunoiului de pe raza județului Arad sintetizată în următorul

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Răzvan Cadar, președintele A.D.I. Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADISIGD), și Simona Stan, director adjunct ADISIGD Arad, au prezentat activitatea Asociației, prin prisma noutăților legislative și ale aplicării acestora, dar și a problemelor ivite în desfășurarea activității.

Ca o primă noutate, ADISIGD are obligația de a încheia contracte pentru toate componentele fluxului de gestionare a deșeurilor: colectare, sortare și depozitare.

„Inițial, stația de sortare și deponeul ecologic erau în gestionarea Primăriei Municipiului Arad care s-a obligat să pună la dispoziție Stația de sortare și depozitul conform, cu tot cu operatorii acestora. Încheierea contractelor pentru sortare și depozitare este de acum în sarcina noastră și, ca urmare am întocmit documentația necesară pentru aceste contracte. Acum ADISIGD monitorizează întregul proces de gestionare a deșeurilor”, a precizat Răzvan Cadar, președinte al Asociației și vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

În prezent, sintetizat, situația colectării deșeurilor pe cele cinci zone este următoarea:

Zona 1 (inclusiv municipiul Arad): colectarea se realizează prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare.
Procedura de licitație deschisă se află în etapa de evaluare.

Zona 2: situație de urgență; colectarea se face de către primării.
Se lucrează la documentații, atât privind procedura de negociere, cât și cea de licitație deschisă;

Zona 3: situație de urgență; colectarea se face de către un operator. Se lucrează la documentații, atât privind procedura de negociere, cât și cea de licitație deschisă;

Zona 4: situație de urgență; colectarea se face de către primării.
Se lucrează la documentații, atât privind procedura de negociere, cât și cea de licitație deschisă;

Zona 5: colectarea se realizează prin procedura de negociere, începând cu 3 aprilie (contract pe un an). Se lucrează la documentația privind procedura de licitație deschisă.

Unificarea zonelor 2, 3 și 4

De asemenea, reprezentanții zonelor 2, 3 și 4 doresc unificarea acestora într-o singură zonă, având ca scop îmbunătățirea condițiilor de colectare a deșeurilor.

Taxă în loc de tarif

Totodată, cu excepția Zonei 1, celelalte zone doresc modificarea modalității de plată a serviciului de salubrizare, de la tarif la taxă, pentru utilizatorii casnici. Diferența între tarif și taxă este că în prima variantă contractul se încheie între operator și utilizatorul serviciului, iar în cea de a doua variantă contractul este încheiat de operator cu primăria, urmând ca administrația locală să colecteze banii de la cetățeni.

Utilizatorii non-casnici vor rămâne la sistemul de tarif, încheind contractele direct cu operatorul.

„În întreaga noastră activitate, scopul principal este cel de a asigura continuitatea serviciului de salubrizare, în întregul său proces – colectare, sortare, depozitare – pentru a nu crea disconfort cetățenilor. Desigur, întregul proces trebuie să respecte legalitatea, fie că vorbim de colectare în situație de urgență, de colectare prin procedura de negociere, cât și prin cea de licitație deschisă”, a completat Simona Stan, director adjunct al ADISIGD Arad.

***

„#Fii_Eco.Logic! Colectează selectiv!” – o campanie adresată copiilor

Asociația de Dezvoltare Comunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADISIGD) Arad demarează o serie de campanii și evenimente prin care își dorește conștientizarea arădenilor pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

O primă campanie este „#Fii_Eco.Logic! Colectează selectiv!”, cea în care este implicată generația tânără, de la grădinițele și școlile din județul Arad.

„În prezent, avem acorduri încheiate cu peste 20 de unități de învățământ, dar continuăm să realizăm noi parteneriate. Practic, ne-am îndreptat spre copii pentru că ei pot fi modelați mai ușor cu aceste concepte, de colectare selectivă, protejarea mediului și reutilizarea deșeurilor reciclabile. Și, de asemenea, copiii pot influența, la rândul lor, întreaga familie”, a declarat Simona Stan, director adjunct al ADISIGD Arad.

„Este obligația noastră, a autorităților publice, să promovăm astfel de demersuri. Copiii sunt întotdeauna mai receptivi, acumulează mai bine informațiile și pot fi mai bine conectați la aceste întâlniri educative, despre curățenie, mediu și necesitatea de a proteja natura. Un județ frumos înseamnă, în primul rând, un județ îngrijit și curat”, a afirmat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Campania se desfășoară în fiecare lună, până în mai inclusiv, în cadrul „Săptămânii verzi”, program național ce se desfășoară, de asemenea, la nivelul unităților de învățământ.

Programul acestei săptămâni este următorul:
  • Luni, 27 martie, școlile Sânleani și Livada;
  • Marți, 28 martie, Grădinița Piticot Arad;
  • Miercuri, 29 martie, școlile din Șiria, Mâsca și Galșa;
  • Joi și vineri, 30-31 martie, Liceul Teoretic Adam Müller Guttenbrunn Arad.
În cadrul campaniei, școlarilor și preșcolarilor li se vor prezenta modalitățile corecte în care deșeurile trebuie gestionate, importanța reciclării, a reducerii volumului de deșeuri și a reciclării.

„Activitatea noastră nu se rezumă la această campanie, vom demara și altele, în viitorul apropiat. Iar cel mai bun exemplu este că, odată cu intrarea în vigoare a noului contract de colectare a deșeurilor în Zona 5, în 3 aprilie, vom avea și o campanie de informare adresată cetățenilor, privind utilizarea unui nou recipient: sacul de culoare albastră, destinat hârtiei și cartoanelor”, a completat Simona Stan.

Categorie: Administrație
Etichete: A.D.I. Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADISIGD), gestionarea deșeurilor: colectare, Răzvan Cadar, Simona Stan, sortare și depozitare, Stația de sortare Arad
Distribuie:
Articolul anterior
ATENȚIE! Falși angajați ai Gospodăririi Comunale oferă spre comercializare material dendrofloricol
Articolul următor
[TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ] PUZ și RLU aferent „Zonă depozitare, servicii și comerț”, str. Aurel Crișan. Beneficiar: S.C. CLEVER SOLUTIONS POINT S.R.L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie