ȘTIRI

[ACTUALIZARE 2] Avem Prefectură frumoasă: aparatele de aer condiționat au fost demontate

 

[ACTUALIZARE 2]:

Chiar dacă pe ordinea de zi a ședinței de luni, 22 februarie, a Consiliului Local este și proiectul de hotărâre prin care se prelungește termenul cu încă 3 luni pentru demontarea instalațiilor de climatizare situate pe fațadele situate în zona protejată a municipiului, Prefectura Arad s-a conformat astăzi și a aplicat această măsură, demontând toate aparatele de aer condiționat de pe ambele laturi ale clădirii.

Astfel, această minunată clădire istorică poate fi admirată și respectată la adevărata sa valoare. Dacă mai acceptă un sfat, poate un proiect de reabilitare integrală a imobilului (preferabil nu de către Tehnodomus, ci de către o firmă chiar specializată în restaurări serioase) ar putea face din kilometrul zero al municipiului un exemplu și ar da un imbold esteticii urbane să se regenereze.

***

[ACTUALIZARE 1](16 februarie 2021): Stimați arădeni… fraieri să fiți să le respectați legile: Prefectura nu le respectă!

Depășește tupeul gestul acestei instituții publice și avem în față o mostră de dispreț de cea mai joasă speță la adresa tuturor celor care, cu respect față de autoritate, cu respect față de hotărârea consiliului local, cu eforturi financiare, s-au conformat să respecte regulile și au demontat aparatele de aer condiționat de pe fațadele clădirilor.

Și, ca să le răspund înainte să-și lanseze retorica despre faptul că „eu mi-am făcut o fixație din această problemă?”, NU, nu este o fixație ci este un apel la respectarea acelor reguli și cerințe pe care fix acea instituție le-a impus cetățenilor sub amenințarea amenzilor, din secunda în care a avizat de legalitate hotărârea.

Ce să înțeleagă cetățenii din acest gest? Că măsurile se aplică discreționar, că măsurile sunt pentru fraieri, că pe autoritatea publică o doare undeva de reguli că are propria sa regulă, cea a nesimțirii? Că, poliția locală acționează prompt și la comandă doar împotriva cetățeanului?

Apropo, ar fi atât de complicat să sune cineva din primărie, prefectură, nici nu mai contează, că e tot un drac, la RECONS să trimită pe cineva care să le demonteze? Că doar RECONS „Execută: Construcții civile și industriale – de la case particulare, sedii de firme și instituții, proiecte de consolidare și reabilitare în domeniul construcțiilor, izolații termice și hidrofuge, zidarii, etc.”conform descrierii de pe pagina lor oficială!– adică, „au pile” cum ar veni, și n-ar trebui să-și facă programare ca „proștii de arădeni”- și, o avea RECONS-ul măcar un angajat care se pricepe la demontat, dacă se pricepe la reabilitat fațade. Chiar, cât să fii de „bun manager” să nu te ducă bibilica să dai un telefon la RECONS? Bine, cât să te doară-n bască dacă ești șef la RECONS, după ce vezi reacțiile publice, să nu mergi tu la prefectură și să le spui că le rezolvi problema?

Speța asta banală demonstrează cât de incompetente pot fi instituțiile publice în rezolvarea unor probleme nesemnificative și cât de lipsite de inițiativă, lipsite de colaborare între ele, lipsite de orice capacitate de decizie.

Dacă eram orice în instituția aia, chiar și prefect, mă urcam personal pe scară și le dădeam jos din prima zi în care s-a dat hotărârea, darămite la o săptămână de când instituția e luată la mișto în spațiul public.

Și, nu sunt numai cele trei aparate pe care le-am tot prezentat, ci sunt mai multe, și pe fațada dinspre parc.

Marți, 16 februarie, aparatele rezistă:

***

[TITLUL INIȚIAL](15 februarie 2021): Nesimțire, dispreț sau ce? Azi se împlinește termenul de 3 luni pentru demontarea aparatelor de aer condiționat de pe fațadele clădirilor. Cele de pe Prefectură încă REZISTĂ!

Deranjează vehemența și perseverența cu care administrația municipiului își ignoră propriile hotărâri. Mai mult, deranjează faptul că, primii persecutați și amenințați cu amenzi și cu polițiști locali la ușă, sunt exclusiv cetățenii. Dacă săptămâna trecută am scris la mișto (vezi articolul asociat) despre faptul că pe clădirea Prefecturii ( instituția care avizează de legalitate toate hotărârile de consiliu local, inclusiv aceasta!) încă sunt aparate de aer climatizat, reluăm subiectul pentru că deja, gestul și lipsa de reacție a instituțiilor publice, devine nesimțire!

H O T Ă R Â R E A nr. 455 din 23 octombrie 2020 privind aprobarea unor măsuri pentru amplasarea aparatelor de aer climatizat pe fațadele clădirilor din municipiul Arad în zona construită protejată, zona monumente protejate din ansamblul urban al Municipiului Arad a stabilit un termen de 3 luni pentru demontarea acestora. Acel termen de 3 luni se împlinește azi, 15 februarie 2021, așa cum Poliția Locală a înștiințat deja proprietarii sau administratorii imobilelor afectate de hotărâre.

Prevederi din Hotărârea nr.455/ 2020

Art. 6 În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se vor demonta instalațiile de climatizare situate pe fațadele situate în zona la care se face referire în prezenta hotărâre, de către proprietarii sau administratorii acestora, după caz, urmând ca fațadele să fie aduse la starea inițială.

Art. 7 Încălcarea obligațiilor stabilite prin prezenta hotărâre constituie contravenție, dacă potrivit legii penale nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă contravențională, cuprinsă între 1.000 – 2.000 lei.

Art. 8 Contravențiile se constată și se sancționează de către polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală.

Art. 9 Aplicarea măsurilor de sancționare contravențională, căile de atac si executarea vor urma procedura stabilită de Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/ 2002, cu modificările și completările ulterioare.

Așadar, începând de azi, 15 februarie, Poliția Locală poate constata și sancționa cu amendă cuprinsă între 1.000 – 2.000 lei pe oricine nu a pus în aplicare Hotărârea nr. 455.

Ar fi bine să înceapă cu Prefectura Arad și cu toate instituțiile publice amplasate în zonele cuprinse în hotărâre care nu s-au conformat. Și, să înceapă direct cu amendă, cum fac de fiecare dată în cazul cetățenilor, nu cu avertisment. Asta numai așa, pentru că „instituțiile nu pot fi deasupra cetățeanului” după cum ne aburea city-managerul Bogdan Vlad Boca.

Sau, o să ne zică faptul că aia nu-i fațada Prefecturii, e pe lateral sau alte găselnițe penibile?

În luna decembrie, reprezentanții USR PLUS din Consiliul Local Municipal au solicitat administrației locale prelungirea de la 3 la 10 luni a termenului de 15 februarie 2021 pentru demontarea aparatelor de aer condiționat. A fost depus în acest sens un proiect de hotărâre care nici nu a fost încă supus procesului de transparență, dezbătut sau votat în CLM.

Luni, 15 februarie, aparatele rezistă:

 

Vineri, 12 februarie, aparatele rezistă:

Articole asociate:

Bocănel s-a trezit că nu poate gestiona două „măsuri ale primăriei” în același timp…

Administrația recunoaște (cu un sfert de gură) că a emis un ACT PROST și amână cu trei luni intrarea în vigoare a noilor reguli privind APARATELE de AER CONDIȚIONAT de pe fațadele clădirilor centrale

Sasha Romanov, 17 februarie 2021 4:00

Prefectura_fara_AC-6Prefectura_fara_AC-5Prefectura_fara_AC-4Prefectura_fara_AC-3Prefectura_fara_AC-1Ac_Prefectura_pr_16februarieAC_Prefectura16februarie2AC_Prefectura3AC_Prefectura16februarie1AC_Prefectura16februarieAC_Prefectura15februarie_bunAC_prefectura_12-februarie

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/criticar/public_html/wp-includes/functions.php on line 5107