joi, decembrie 8, 2022

CAZUL DIDILESCU – în atenția consilierilor județeni ai opoziției. Daniel Trifon (ALDE): „Administrația PNL Arad folosește imaginea Bibliotecii și se leapădă de cel care a creat-o”

 

Conferința de presă pe care consilierul județean Daniel Trifon a susținut-o joi, 8 iunie, a pornit de la indignarea și scandalul iscate odată cu demiterea profesorului Florin Didilescu de la conducerea Bibliotecii Județene A.D. Xenopol. După cum se cunoaște, gestul de care se face responsabilă în primul rând vicepreședinta CJA, Claudia Boghicevici a avut ecouri ample în media locală – iar politicienii, cel puțin cei din opoziție, au taxat dur „lucrătura blondei de la butoane” – chiar dacă, faptic și juridic, lucrurile nu se mai pot schimba… din simplul motiv că profesorul Didilescu nu își mai dorește revenirea pe funcție, neîntreprinzând nimic pentru aceasta. Una dintre reacțiile opoziției la gestul PNL s-a consumat în cadrul ședinței Consiliului Județean Arad din ultima zi a lunii mai, când a fost consemnat în procesul verbal de ședință (sau ar fi trebuit să fie!) următorul schimb de replici:

„Am analizat documentele care privesc evaluarea domnului Florin Didilescu şi unul dintre criteriile care nu au fost respectate de director este acela că nu a avut activităţi cu impact judeţean. Dar vreau să vă spun că am căutat şi există cel puţin nouă materiale de presă în care chiar dumneavoastră lăudaţi activitatea Bibliotecii Judeţene în cadrul proiectului de promovare a cititului în tramvaie. Iar unele dintre tramvaie străbat chiar patru unităţi administrativ teritoriale, cum ar fi Aradul, Vladimirescu, Păuliş şi Ghioroc. După ce lăudaţi acest proiect anul trecut, acum tot dumneavoastră spuneţi că biblioteca nu a avut activităţi cu impact judeţean?”, a întrebat Trifon. „În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru aprecierile dumneavoastră referitoare la acel proiect. Cititul în tramvai a fost un proiect gândit de mine şi implementat cu ajutorul voluntarilor şi angajaţilor Bibliotecii Judeţene, aceştia din urmă activând doar în timpul liber. Este foarte important acest aspect, oamenii nu au venit din timpul serviciului pentru a promova proiectul. Revenind la evaluarea domnului Didilescu, aceasta a fost făcută de doi dintre cei mai buni specialişti în domeniu, respectiv managerii bibliotecilor judeţene din Cluj şi din Timişoara”, a spus Claudia Boghicevici.

Daniel Trifon nu s-a lăsat şi a cerut un răspuns referitor la activitatea cu impact judeţean a Bibliotecii condusă de Florin Didilescu. „Conducerea Bibliotecii Judeţene Arad nici măcar nu i-a lăsat pe angajaţi să participe la proiectul demarat de mine. Oamenii activau doar în timpul liber. Totodată, vă invit pe toţi consilierii judeţeni să vizitaţi Biblioteca Judeţeană Arad şi Biblioteca Judeţeană Cluj, care are un buget de trei ori mai mic decât al nostru. Nici nu se compară cele două instituţii, din niciun punct de vedere. Nici dacă vorbim despre fondul de carte, nici despre clădirea în care funcţionează. Domnilor, trăim în alt secol. Spuneţi că domnul Didilescu a avut activităţi cu impact judeţean. Cu tot respectul, vreau să vă spun că, deşi se numeşte Biblioteca Judeţeană, instituţia se adresa strict oamenilor din municipiu. Niciun cititor din localităţile judeţului nu avea acces la cărţile Bibliotecii Judeţene decât dacă făcea o cerere ce trebuia să fie aprobată de conducerea Bibliotecii Judeţene Arad. Încă o dată vă spun, trăim în alt secol, nu se poate să tratăm arădenii aşa. Şi da, pot să declar, încă o dată, cu tot respectul, că domnul Didilescu nu a făcut nicio acţiune cu impact judeţean”, a acuzat Boghicevici.

Ei bine, aceste… inadvertențe – minciuni sfruntate și grosolane au condus la următoarea poziție a consilierului județean Daniel Trifon:

În cadrul ședinței din 31.05.2017 am interpelat conducerea CJA cu privire la contradicția dintre poziția asumată în toamna anului 2016 versus cea asumată în primăvara lui 2017 în legătură cu activitatea Bibliotecii Județene Arad A.D. Xenopol. De la bun început vreau să precizez că abordarea mea a fost și este una de natură ontologică și nicidecum axiologică. Nu am făcut și nici nu urmăresc să fac aprecieri despre succesul ori insuccesul activităților Bibliotecii. Pe mine m-a interesat și mă interesează, parafrazând titlul filmului lui Corneliu Porumboiu, dacă „a fost sau n-a fost” vreo activitate cu impact județean derulată de Bibliotecă în decursul anului 2016.
Nu insist asupra contextului, circumstanțelor, motivațiilor, anvergurii ori calității pentru simplul motiv că raportul de evaluare al domnului Didilescu pur și simplu neagă existența vreunei asemenea activități. Reiterez, abordarea mea este strict ontologică. Raportul comisiei de evaluare, semnat de doamna Boghicevici și aprobat de domnul Cionca conține, printre altele, aserțiunea că Biblioteca Județeană Arad sub conducerea domnului Florin Didilescu nu a întreprins absolut nimic în anul de grație 2016 care să implice mai mult de o unitate administrativ-teritorială. Noțiunea de activitate cu impact județean – lipsită de orice alt atribut – se definește simplu prin implicarea mai multor localități în cadrul acesteia. Or mult mediatizatul proiect „Biblioteca pe roți” tocmai această condiție a îndeplinit-o: s-a adresat arădenilor din Municipiu, Vladimirescu, Cicir, Mândruloc, Sâmbăteni și Ghioroc.

Vădit iritată de interpelarea mea, la sfârșitul ședinței din 31.05.2017 conducerea CJ Arad a închis subiectul și a „acoperit” contradicția sesizată de mine prin răspunsul dezarmant al domnului președinte Cionca: «proiectul  „Biblioteca pe roți” nu a fost avut în vedere de către comisia de evaluare pentru că Biblioteca Județeană Arad, ca instituție, nu a avut nici un rol în acesta, deoarece fondul de carte utilizat nu a fost pus la dispoziție de către aceasta, iar angajații săi au activat voluntar în afara orelor de program; cărțile folosite au provenit din donații particulare.» Răspunsul tranșant al domnului Cionca, deși a închis subiectul interpelării mele, a deschis unul mult mai grav.

Vreau să dau citire din comunicatul de presă din 15.09.2016 al CJA despre proiectul „Biblioteca pe roți”:
„În acest proiect, Consiliul Județean Arad are ca parteneri Compania de Transport Public, instituție care a pus la dispoziție tramvaiele și autobuzele și Biblioteca Județeană Arad „AD Xenopol”, care a contribuit la donarea de cărți.” În completare aș dori să citez un material al Radio Reșița, material susținut și de o înregistrare audio: „În preziua lansării proiectului, Claudia Boghicevici, împreună cu Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Județene, și cu Petru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei de Transport Public, a efectuat o călătorie de probă, pentru a vedea impactul proiectului asupra arădenilor.” Același material consemnează și opinia domnului Didilescu despre proiectul în care a fost implicat atât personal, cât și în calitatea ce o avea la data de 23.08.2016.

Materialele pe care tocmai vi le-am prezentat contrazic flagrant răspunsul domnului Cionca la interpelarea mea. Se impune așadar să ne întrebăm, atât noi, opoziția, cât și dumneavoastră, presa, care este adevărul și cine a mințit? Cazul domnului Didilescu înseamnă mai mult decât schimbarea unui director de instituție și nu trebuie legat de persoana și personalitatea sa. Cazul domnului Didilescu demască și probează modul arbitrar și abuziv în care „marele” PNL Arad știe să facă administrație, modul în care „marele partid” consumă oameni, folosindu-se și apoi lepădându-se de ei. Știți care este ironia sorții? O ironie absolută, aș zice. Că acum 13 ani partidul a ajuns la putere invocând tocmai dreptatea și adevărul!”

Articol asociat:

PĂZEA, a intrat Ana Pauker în BIBLIOTECĂ! Claudia Boghicevici l-a înlăturat pe profesorul DIDILESCU din funcția de director, ca să joace cărți cu Miha, Ando și „Doruțu” [DOCUMENTE]

Ultimele Știri

Related news