Front 7 PLEDOARII

Dom` patron Enache… doamnelor și domnilor care scrieți de la aceeași tastatură… doamnelor directoare de la Centru, dragi SÂNTĂNENI, bieți COPII instituționalizați în CTF-uri, Onorată Instanță eventual…

 

Dom` patron Enache... doamnelor și domnilor care-mi scrieți la aceeași tastaturădoamnelor directoare de la Centru, dragi sântăneni, bieți copii instituționalizați în CTF-uri, Onorată Instanță eventual,

Mă simt dator atât ontologic (pentru că m-am născut) cât și deontologic (pentru că scriu) să vă răspund și eu cu un drept la replică la dreptul dumneavoastră la replică vizând dreptul meu constituțional-profesional de a face o anchetă de presă la Casa VERA fără să vin să vă cer voie (pentru că, de fapt, asta am simțit că v-a deranjat „la suflețel” de mi-ați scris atât personal cât și public) pentru că, domnule Enache, mă consider suficient de documentat încât să-mi permit să vă contrazic „piesă cu piesă” indignarea manifestată scriptic pe care mi-ați transmis-o și care se prezintă ca o BULĂ PAPALĂ… sau (ca să nu cădem în alt păcat de lezmajestate) o „Hotărâre a Guvernului paralel din cadrul DGASPC Sântana” sau ce e asta.

Țin să încep această replică la replică prin a vă asigura că vă înțeleg la modul aproape empatic gestul de a vă apăra anturajul care v-a ajutat să fiți ceea ce sunteți acum – „pe tot parcursul anilor 1990 – 2019”, cum cu exactitate vă exprimați, nu numai în ceea ce privește „casele de tip familial din Sântana”, cum cu modestie vă restrângeți meritele, ci și în alte orașe și comune de pe întinsul județului nostru și mai ales în țările vorbitoare de limbă germană. Cunosc, de asemenea, abilitățile dvs. politice în a vă strecura din „partidul care urmează la putere” în „partidul care urmează la putere” și din fostul și următorul șef la D.G.A.S.P.C. Arad” în „fostul și următorul șef la D.G.A.S.P.C. Arad” – sunteți, din acest punct de vedere, un personaj pe care Machiavelli însuși l-ar fi pus pe coperta 1 a ediției „1990 – 2019” la „Principele” … de aceea vă respect și încerc să evit întâlnirile cu dvs: ca să nu vă compromit reputația driblată cu atâta măiestrie. Știu că ați fost unul dintre „ultrașii PD-L”, iar acum sunteți unul dintre „ultrașii PSD” – dar acest lucru nu vă face unic, nici interesant, deci, nici mediatizabil – prin urmare, de aceea nu vă caut. Plus că nu vă suport stilul (dar aceasta nu ține de profesionalism, ci de o subiectivitate… pe care mi-o asum.)

Și, mai ales, știu câți bani aveți, ce „sume conduceți”, știu și ce casă aveți și ce familie frumoasă aveți, ce bine aranjat sunteți și ce perspective înfloritoare pentru următoarele decenii 2020 – 2049 v-ați trasat –  fix asta mă și obligă să dau cu „înjurături din casă”: adică la două zile după ce am vizitat mizeria aia de „Casa VERA” de pe strada Bistriței (înjurată de Sântăneni ca „aia vizavi de schrot” – pentru că asta-s și pruncii de acolo: niște piese de schrot, săracii!), unde în 60 de metri pătrați se înghesuie 12 copii și 6 „îngrijitori”- plus că mai vin câte unu-doi „peste noapte să doarmă cu nevastă-sa, că are atac de panică” sau „să repare o conductă după orele de program”… la două zile după ce văd cu ochii mei și aud cu urechile mele ce se întâmplă acolo, dumneavoastră veniți și-mi vorbiți în termeni de „Apreciem modelul caselor de tip familial ca fiind cel mai bun model până în prezent, apreciem în mod deosebit personalul care lucrează în aceste case” și ne jigniți inteligența cu fraze de lemn putred precum „Casa de copii de tip familial are permanent o viață colectivă, de grup și sânt zeci de verificări și controale pe parcursul unui singur an”?!

De unde și de pe ce suport v-ați scris „dreptul la replică”, dom` patron: așa-i că nu dintr-o cameră cu patru paturi suprapuse, în timp ce un jandarm beat se uita știrb la dumnevoastră, pregătindu-se să ejaculeze?… Așa-i că nu de pe o tabletă împrumutată de la un coleg de „afară”, după colț, unde este wireless, atent să nu vă vadă „nenea cu conducta”?…
Casa VERA, aia, de săriți cu famiglie cu tot să o salvați de la scuipat cu napalm (ceea ce și merită!) e o mizerie locativă care nu ar trebui să fi fost inventată. În Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad, sus, pe „periculoși”, în celule sunt cazați maxim trei deținuți, încăperile sunt mai mari și mai aerisite, există televizoare cu plasmă, acces la telefon aproape non-stop, mâncarea e mai bună și au și sală de forță, plus un club cât două „Case Vera” cu grădini cu tot. Celula unui condamnat pe viață care a comis patru crime „afară” și două „înăuntru” e single – iar dumneavoastră zbierați la noi că „Apreciem modelul caselor de tip familial ca fiind cel mai bun model până în prezent”?!

Poate „în prezent”-ul în care trăiești tu, dom` patron (scuze că te iau așa, dar tu ai început!) – poate „cel mai bun model” de succes pentru tine și familia ta!… că dintre toți (cu miile!) copiii ce au trecut prin CTF-urile tale, nu poți să-mi dai nici măcar un singur exemplu de „reușită în viață” – eu, în schimb, pot să îți ofer ocazia de a asculta împreună zeci de înregistrări despre ce se întâmplă în aceste case, în care copiii stigmatizați pe viață povestesc, după ce au ieșit din iadurile create de tine (în primul rând), cu lux de amănunte, ceea ce ignori cu nesimțire, făcându-te că nu știi.

Tot adun pe asemenea înregistrări, de câteva zile încoace. M-am gândit, domnule Enache, că de exemplu de „Zilele Sântanei” (când cad anul ăsta?) să le oferim dragilor de copii și iubiților lor părinți ceva mai deosebit… mai util poate chiar și decât concertul Andrei, sau chiar decât Miss Sântana: punem înregistrările respective la boxe, iar pe scenă urcați dvs., domnii Hârcăianu, Hordilă, Semidrean, doamnele lor și cine mai vrea să vină dintre zecile de mii de fani ai caselor de tip familial, și facem live pe YouTube… să arătăm întregii planete cât suntem de deschiși la orice problemă – mai ales considerată de noi și de TOATĂ PRESA care s-a ocupat de subiect ca fiind FOARTE GRAVĂ.

***

Porcăria asta n-o să se-ncheie aici – abia a început Legea să adune gunoiul cu lopata… dacă ați observat. Momentan, dacă tot vă văd atât de deschis, vă rog ca, în baza aceluiași impuls sociologic care a stat la baza redactării dreptului la replică pe care vi l-am publicat punctual, să răspundeți unei cititoare a site-ului nostru, care la textul dvs. a comentat după cum urmează:

„Ca și asociație care lucrează și trăiește din bani europeni, e cel puțin ciudat dacă nu total nedeontologic să te pronunți în cursul anchetei și înainte de pronunțarea Tribunalului de partea celor care au în grijă copiii. Pe de o parte ai până și în numele tău ca entitate ONG SOS COPIII, deci prima ta prioritate și grijă trebuie să fie bunăstarea copiilor și ajutorul copiilor! Nici nu trebuie sa te intereseze vocile adulților salariați în sistemul de stat ci trebuie sa îți ridici primele semne de întrebare DE CE niște copii ajung sa faca plângeri penale! Eu zic direct si fara echivoc că trebuie și ei și activitatea lor cercetată daca asemenea atitudine publica face parte din practica acestor indivizi! Mai esti și idiot ca și ONG pe care îl conduci să ieși public cu o declarație ca asta ! Mie imi pute a șogoreală.”

„Încă ceva: Ei zic acolo că sunt primii fondatori ai caselor de tip familial din Sântana… Eu înțeleg ca ei sunt un ONG ! Păi ei sunt un fel de struțo-cămilă pentru sistemul ONG ! În primul rând trebuie reținut că sunt o asociație Non profit si non-guvernamentală! În cazul ăsta organizarea caselor familiale nu este apanajul Directiei de Protectie a Copilului? Deci sunt o entitate public-privată? Dacă sunt o entitate privată, de ce dracu dau drept la replică în favoarea unor angajati ai statului? Si doi: Au ascultat copiii? Au luat notite despre ce se întâmplă de la copiii ? Daca nu, se descalifică automat ca și organizație care reprezintă drepturile legitime ale unor copii instituționalizați! Fără discuție să te erijezi în apărător al celor care sunt acuzați și în cadrul și pe timpul anchetei este NELEGAL dacă ei fac parte dintre cei care administrează acele case.”

Articole asociate: 

[DREPT LA REPLICĂ] Asociația SOS COPIII din Sântana sare în apărarea personalului de la Casa VERA, apreciind „modelul caselor de tip familial ca fiind cel mai bun model până în prezent”

Lucian Valeriu, 6 aprilie 2019 11:03

viorel-enachecasa_vera-9-1casa_vera-6-1enachecv2cv1