sâmbătă, octombrie 8, 2022

Pregătit pentru modernizare, BAZINUL de ÎNOT „Delfinul” este NOUA ȚINTĂ a unor mârșăvii POLITICE… și asta „doar” pentru că arădenii se urăsc între ei! [GALERIE FOTO / ACTE / VIDEO]

 

„Pizma, ura și mânia devastează România” – știam cu toții… nu mai era nevoie de documentări suplimentare.
Problema e că documentările care duc la concluzia asta dau năvală… au o frecvență cotidiană… în fiecare zi vin cu „trupe noi”… se urcă pe tine… rup podul și-ți cad în cap cu tavan cu tot. Când ieși din casă, politicul te ia la țintă cu tot ce are mai urât din arsenalul său de cucerire a noi și noi teritorii: îl vezi cum intră în sport, în cultură, în presă, în orice job… Îți intră în haine, în piele, în mațe, ajunge la creier și ți-l paralizează. Când stai acasă, îți invadează sufrageria, apoi bucătăria, dormitorul și, în final, tot ce ți-a mai rămas din viață.
Și-n biserică intră; și-n cimitire intră; și-n moarte intră politicul.
„Mai nou” înoată în bazin: în Bazinul de înot „Delfinul”.

Problema

Cu prilejul conferinței de presă susținută marți, 11 decembrie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad, Florin Deznan – om de afaceri influent în mediile locale și nu doar -, în calitatea sa de tată de copii cu calități sportive, a reclamat o „realitate cu care se confruntă personal” și care, dacă ar arăta precum a prezentat-o în fața jurnaliștilor de la aproape toate posturile și publicațiile naționale și locale, ar trebui să fi citit deja peste tot cum 100 de politicieni și slugile lor au fost încărcați în mai multe autobuze și duși la bulău!

Iată cu ce ne-a șocat pe toți Florin Deznan – după ce ne-a provocat cu informația că „Exact de astăzi, Bazinul «Delfinul” e închis!»”:  „Vi-l pot aduce aici pe fiul meu cel mare și să vă arăt spatele lui, să vedeți că e plin de ciuperci.” Contactate din bazin?! „Contactate din bazin!” – zice Florin Deznan… și întărește: „Și nu este singurul. Toți înotătorii, mai mult sau mai puțin au ciuperci.” Cauză din care copiii se lasă de înot? – încercăm să răspundem la provocare… „Copiii se lasă de înot nu din cauza ciupercilor, pentru că au atâta voință încât să treacă peste acest impediment pentru a face sport de performanță – ei se lasă de înot datorită (sic!) faptului că nu au unde să se antreneze, timpul de antrenament este limitat, pentru că apa în bazin este rece, pentru că în bazin plouă – cam astea sunt motivele pentru care ei renunță la sport, nu din cauza ciupercilor!” (vezi VIDEO)

Adică cum?… Ciupercile vin la pachet cu accesul în cel mai important bazin de înot din județ?!… Adică tu când îți faci abonament la bazin, ți se trec pe chitanța aia și ciupercile?! Semnezi în avans pentru ele?… vii cu ele de acasă sau cum?!
Și asta nici măcar n-ar fi cea mai mare problemă – „toți înotătorii au ciuperci!”, cum ar veni – dar plouă în bazin, apa e rece de riști să ieși cu salvarea?!
No, înseamnă că-i bai! – am zis…

Să mergi pe firul acestor reclamații, dacă îți respecți cât-de-cât meseria, e pe cât de obligatoriu, pe atât de simplu:

l-am sunat pe directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Arad, Cristian Gavra, și l-am rugat, întâi, să ne informeze de ce e bazinul închis. „E închis pentru că e remont. În fiecare an, în lunile august și decembrie, sistemul de înclăzire intră în remont, conform regulamentelor și normelor de funcționare a tuturor centralelor / bazinelor de acest tip din țară. De asemenea, aceste două luni reprezintă concediul de odihnă al angajaților pe anul în curs.” Plouă în bazin?… E frig și apa e rece în timpul cursurilor și antrenamentelor? – îl luăm direct. „Cine a spus asta?!” – e curios. Un părinte, în conferința de presă de la Inspectoratul Școlar – zic -, pe camerele tuturor televiziunilor naționale. „Da de unde! Veniți să vedeți cum e!” Luăm ciuperci dacă mergem? – am fost direct (dez)interesat. „Ce ciuperci?!” – întreabă omul. Vă arăt înregistrarea când mă duceți la bazin – stabilim.

Ne-am întâlnit cu el. A venit după noi cu mașina de serviciu condusă de cunoscutul antrenor Dan Cuedan, de opt ani administratorul sălilor „Delfinul” și „Polivalentă”. Le-am pus, pe mașină, înregistrarea cu reclamațiile lui Florin Deznan. Dan Cuedan, la volan, nu se putea opri din înjurat (cine-l cunoaște, știe cât e de erudit!). Și eu, dacă eram în situația lui, tot același discurs l-aș fi avut. Cristian Gavra s-a uitat doar, fără să zică altceva decât „haideți să mergem acolo”.

Că nu e nici pe departe cum „tună petarda” – aveam să ne convingem la fața locului

Dat în folosință în 1984, bazinul împreună cu imensa construcție care îl acoperă se prezintă… cum s-ar prezenta un bărbat de 34 de ani căruia politica i-a mâncat încă 34 de ani – adică „praf” la exterior, dar „bine mobilat” în interior: cu infrastructura chiar mai bună și mai funcțională decât a fost ea „de la mama ei” – pentru că înnoită… mă rog, „după posibilități”, dar „farmacie”. Plus uzină! Oamenii care se ocupă „de la începutul începuturilor” de acea bază sportivă ne-au condus în fiecare ungher, de la subsol și până la acoperiș și au insistat să ne plimbăm, nesugerându-ne să facem vreo fotografie dar lăsându-ne să facem câte vrem… evitând să apară în vreuna „pentru a nu se interpreta altfel”. Le-am respectat dorința: am pozat țevi, conducte, separatoare, acte de control, buletine de analiză, facturi la CET (101.000 lei pe ultima lună!), băi, vestiare, holuri enorme, cu uși de termopan „penultimul răcnet”, săli interioare cu care nu te faci de râs în fața niciunei delegații; am înconjurat bazinul de câteva ori, am încercat apa cu mâna ca să simt dacă temperatura ei corespunde cu valoarea de 24 de grade Celsius cât arătau termometrele – am înțeles că EXACT atâta trebuie să și fie, conform normelor – și n-am simțit diferența de temperatură dintre aer și apă.
Plus că n-am luat nici ciuperci.
Prin apa de o transparență „de Bahamas” se vede, într-adevăr, fundul bazinului cu faianță „pușcată” de timp – iar tavanul prezintă mici „insulițe” prin care apa, când plouă foarte mult, se infiltrează și picură… dar de aici și până la „plouă în bazin” e o distanță… cam până-n Bahamas. Pe jos.
Tavanul e din lemn – și sigur că trebuie înlocuit. De asemenea, trebuie înlocuită toată faianța bazinului și toate ferestrele. Și trebuie renovată toată fațada.

Ei bine, anul viitor (dacă nu intră dracul însuși în problemă – cum a mai făcut-o și o face mereu, de altfel) Sala Polivalentă și Bazinul acoperit Delfinul intră într-un program de reabilitare și modernizare totală, „Delfinul” fiind trecut pe „lista scurtă” a investițiilor guvernamentale (prin Compania Națională de Investiții) la poziția 16 – și,

DE FAPT, ASTA E PROBLEMA: CĂ SE REABILITEAZĂ!

Înregistrată cu numărul 1659 din 12.02.2018, solicitarea întocmită de directorul D.J.T.S. Arad face referire la includerea în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social – Subprogramul: „Bazine de înot” pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare, modernizare şi dotare bazin de înot acoperit Delfinul din Arad”.
Astfel, s-a cerut (cu succes, în sfârșit!) de la Ministerul Tineretului și Sportului – singurul loc de unde se pot aloca 40 de milioane de lei, cât costă „reabilitarea căilor de evacuare în caz de incendiu şi sistem hidranţi; adaptarea clădirii şi a spaţiului interior la nevoile persoanelor cu handicap (rampe de acces, elevator şi platforme speciale pentru acces în incinta bazinului, amenajarea de grupuri sanitare specifice); reabilitare acoperiş şi extindere instalaţie de încălzire; instalaţie electrică şi sistem de iluminat interior a bazinului; reabilitare duşuri, vestiare şi căi de acces; anveloparea termică a clădirii etc.”

În cazul  Bazinului acoperit Delfinul, pe lângă reabilitarea cuvei și a acoperișului se vor reabilita și extinde instalațiile de încălzire, preparare și menținere apă caldă menajeră care să cuprindă trei surse de energie: agent primar (sursă existentă cu instalații aferente), gaz natural și energie solară, dotare cu centrala termică pe gaz natural precum și un sistem solar cu panouri solare și schimbatoare de caldură.In cazul dotarilor se vrea tabelă electronica multisport precum și sistem de cronometraj plecare și sosire conform normelor federațiilor sportive: natație și polo.

Solicitarea s-a aprobat, banii sunt ca și alocați… iar asta probabil că enervează opoziția – din moment ce singura vină a lui Cristian Gavra e că „a fost pus director de PSD”! (dacă n-ai înțeles încă, recitește introducerea).

Despre acest act discutăm:

 

Și totuși, care explicația acestei ieșiri (aparent) necontrolate? Aveam s-o aflăm chiar de la Florin Deznan, pe privat: „Am fost chemați pe mâine la Bîlcea, la C.J.”!

AHA! – ne-am lămurit cum stă treaba… dacă cumva păream nelămuriți…
Florin Deznan ne-a promis că „sigur că vă țin la curent” după ce ne-am prefăcut curioși de evoluția d.p.d.v. politic a subiectului.
Nu ne-a ținut la curent – dar adevăru-i că nici n-am insistat.

Ultimele Știri

Related news

6 COMENTARII

 1. Ar mai fi ceva de adaugat: Este adevarat ca de cand este Cristi Gavra bazinul Delfinul arata mult mai bine. Este mai curat. Din pacate acest bazin nu a mai suferit cu adevarat o reabilitare de cand a fost construit. Cei de acolo incearca sa faca cat de mult pot… Apa este buna de inot, se incearca sa fie cat mai curata dar cand intra sute de copii zilnic… se mai poate intampla sa mai iei si ciuperci sa faci conjuctivita sau otita… dar asta depinde si de cat de bine se spala copilul cand iese afara… Daca se urmeaza un protocol de spalat nu se mai atunge de tine nimic… am facut 16 ani polo si stiu ce virbesc. Faptul ca bazinul este in remont pentru 5 saptamani este o problema grava pentru sportivii de performanta atat inotatori cat si poloisti. Aceste 2 sporturi nu sunt sporturi care se desfasoara in mediul natural al omului si o pauza asa de indelungata poate sa ii dea in urma 3-6 luni de antrenament. Pe de alta parte nu poti sa ai pretentia ca un bazin vechi sa functioneze 365 de zile pe an… dar mai exista un bazin care este terminat, inaugurat si tinut inchis… Aia e solutia si problema… nu tii 2 bazine inchise daca te preocupa situatia sportului aradean… De aceea daca ai doua bazine nu tii ambele inchise in acelasi timp daca vrei sa se faca performanta…

 2. da tevile din 84 toate ruginite de ce nu le-ati vazut? ….tevi din cauza carora un angajat de la bazin(tuns scurt si grizionat ) se plangea ca ii este frica sa ste acasa in concediu sa nu carape vreuna si apoi sa vezi „minune”…in sauna de ce nu ati facut poza sa se vada starea deplorabila in care sunt primiti cei care platesc 230 ron ptr un abonament …apa 24 grade ??? cand bazinul era inchis din data de 7 deci nu mai incalzeste nimeni apa …..cand ati fost sa verificati apa ?? copii inghetati cand ies de la bazin i-ati vazut?? vineti la buze ….pe coridor bate vantul ….ploua!!! in bazin in cel putin 20 de locuri …cade tavanu da!!!! la ultimul concurs cupa mos craciun ….totata lumea era imbracata cu hainele de afara ….asta trebuie sa pozati …..nu 2 instalatii schimbate si 3 tevi …curatenia si lustru dat inainte cu o zi sa merge-ti voi ….apa incalzita la temperatura care trebuie …si cald in bazin de abia putea-i sa stai …..trist ptr ca pe deasupra ca e asa cum e.. voi presa ii si scoateti in evidenta si pe unii care nu ar merita de loc si duceti lumea in eroare cu niste stiri care nu sunt deloc asa cum le prezentati ….pacat domnule Valeriu aveam alta parere despre dumneata … de obicei ai criticat si nu laudat lucru prost facut …dar porbabail ….aici e vb de alte interese 😉 p.s. ar fi bine daca oamenii ca mine cu copiii inghetatai ar avea putin curaj sa scrie ceea ce gandes …dar din pacate e greu atat timp cat se poat face presiuni asupra copiilor dupa o o posibila pararea exprimata aici ! bafta

  • Domnule… care zici ca ma cunosti… hai sa procedam ca oamenii cinstiti (si, nicio grija, nu va pune nimeni presiune pe dvs.): contactati-ma pe facebook, fixam o data si ora la care ne vedem la bazin si mergem peste tot, din pod in pivnita cu camerele dupa noi. Va va sta la dispozitie tot personalul, cu director cu tot, si va va raspunde la toate intrebarile. Nu va cenzurez nicio secunda din cele filmate si va facem publice concluziile, dupa aia.

   De asemenea, va rog sa retineti detaliul cel mai important din această problemă creată INUTIL: din 2019, bazinul are toate sansele sa intre in renovare. Acest proces va dura doi ani, ca orice santier de o asemenea complexitate… și multi îi vor duce lipsa, va garantez de pe acum – dar daca tot repudiati bazinul, aveti o bună ocazie de a nu-l mai frecventa.

   Numai scrieti-mi cand.

 3. Dezamagire toatala domnule Valeriu….oare de ce nu postati comentariile care arata relaitatea de la bazinul delfinul ???

 4. Pot să confirm cele spuse de dl. Deznan. Am doi copii care au făcut cursuri de înot la bazinul Delfinul și i-am retras pentru că fetița a luat din bazin o boală de piele de care nici acum nu a scăpat. Pe holul unde sunt dușurile era foarte frig iarna și un curent de aer rece, dușurile parțial funcționale, apa în niciun caz la temperatura pe care o menționați, copii tremurând și cu buze vinete, etc.

 5. Din cât înțeleg putem vorbi de un fel de speculă. Din aceea mai ascunsă. Apropierea termenului în care se vor demara operațiuni de reparații îi va aduce în prim plan pe ce aflați la putere. Pentru cei din PDL ( care și-au tras să de sport pe bani adevărați), orice acțiune în folosul direct al oamenilor le strcălor la frumusețe. Deci, programul lor politic; nu vă atingeți de obiective pentru care noi ne-am propus să „sifonăm” marafeți în momentul în care vom reuși să-i prostim pe români din nou cu chestii: bine făcute, sau facem ordine. Așa că ieșirea băiatului se înscrie într-un program cu cel puțin două dimensiuni: 1. lăsați-ne obiectivele în pace și 2. împiedicarea săvârșirii vreunui succes cu efect electoral PSD-ALDE. Habar n-au mărunții că tipul acesta de, hai totuși să-i spunem politică, este unul de natură malefică și se va întoarce îmăptriva celui care l-a pornit.

Comentariile sunt închise.