Front 7 N-CAZURI

Pregătit pentru modernizare, BAZINUL de ÎNOT „Delfinul” este NOUA ȚINTĂ a unor mârșăvii POLITICE… și asta „doar” pentru că arădenii se urăsc între ei! [GALERIE FOTO / ACTE / VIDEO]

 

„Pizma, ura și mânia devastează România” – știam cu toții… nu mai era nevoie de documentări suplimentare.
Problema e că documentările care duc la concluzia asta dau năvală… au o frecvență cotidiană… în fiecare zi vin cu „trupe noi”… se urcă pe tine… rup podul și-ți cad în cap cu tavan cu tot. Când ieși din casă, politicul te ia la țintă cu tot ce are mai urât din arsenalul său de cucerire a noi și noi teritorii: îl vezi cum intră în sport, în cultură, în presă, în orice job… Îți intră în haine, în piele, în mațe, ajunge la creier și ți-l paralizează. Când stai acasă, îți invadează sufrageria, apoi bucătăria, dormitorul și, în final, tot ce ți-a mai rămas din viață.
Și-n biserică intră; și-n cimitire intră; și-n moarte intră politicul.
„Mai nou” înoată în bazin: în Bazinul de înot „Delfinul”.

Problema

Cu prilejul conferinței de presă susținută marți, 11 decembrie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Arad, Florin Deznan – om de afaceri influent în mediile locale și nu doar -, în calitatea sa de tată de copii cu calități sportive, a reclamat o „realitate cu care se confruntă personal” și care, dacă ar arăta precum a prezentat-o în fața jurnaliștilor de la aproape toate posturile și publicațiile naționale și locale, ar trebui să fi citit deja peste tot cum 100 de politicieni și slugile lor au fost încărcați în mai multe autobuze și duși la bulău!

Iată cu ce ne-a șocat pe toți Florin Deznan – după ce ne-a provocat cu informația că „Exact de astăzi, Bazinul «Delfinul” e închis!»”:  „Vi-l pot aduce aici pe fiul meu cel mare și să vă arăt spatele lui, să vedeți că e plin de ciuperci.” Contactate din bazin?! „Contactate din bazin!” – zice Florin Deznan… și întărește: „Și nu este singurul. Toți înotătorii, mai mult sau mai puțin au ciuperci.” Cauză din care copiii se lasă de înot? – încercăm să răspundem la provocare… „Copiii se lasă de înot nu din cauza ciupercilor, pentru că au atâta voință încât să treacă peste acest impediment pentru a face sport de performanță – ei se lasă de înot datorită (sic!) faptului că nu au unde să se antreneze, timpul de antrenament este limitat, pentru că apa în bazin este rece, pentru că în bazin plouă – cam astea sunt motivele pentru care ei renunță la sport, nu din cauza ciupercilor!” (vezi VIDEO)

Adică cum?… Ciupercile vin la pachet cu accesul în cel mai important bazin de înot din județ?!… Adică tu când îți faci abonament la bazin, ți se trec pe chitanța aia și ciupercile?! Semnezi în avans pentru ele?… vii cu ele de acasă sau cum?!
Și asta nici măcar n-ar fi cea mai mare problemă – „toți înotătorii au ciuperci!”, cum ar veni – dar plouă în bazin, apa e rece de riști să ieși cu salvarea?!
No, înseamnă că-i bai! – am zis…

Să mergi pe firul acestor reclamații, dacă îți respecți cât-de-cât meseria, e pe cât de obligatoriu, pe atât de simplu:

l-am sunat pe directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Arad, Cristian Gavra, și l-am rugat, întâi, să ne informeze de ce e bazinul închis. „E închis pentru că e remont. În fiecare an, în lunile august și decembrie, sistemul de înclăzire intră în remont, conform regulamentelor și normelor de funcționare a tuturor centralelor / bazinelor de acest tip din țară. De asemenea, aceste două luni reprezintă concediul de odihnă al angajaților pe anul în curs.” Plouă în bazin?… E frig și apa e rece în timpul cursurilor și antrenamentelor? – îl luăm direct. „Cine a spus asta?!” – e curios. Un părinte, în conferința de presă de la Inspectoratul Școlar – zic -, pe camerele tuturor televiziunilor naționale. „Da de unde! Veniți să vedeți cum e!” Luăm ciuperci dacă mergem? – am fost direct (dez)interesat. „Ce ciuperci?!” – întreabă omul. Vă arăt înregistrarea când mă duceți la bazin – stabilim.

Ne-am întâlnit cu el. A venit după noi cu mașina de serviciu condusă de cunoscutul antrenor Dan Cuedan, de opt ani administratorul sălilor „Delfinul” și „Polivalentă”. Le-am pus, pe mașină, înregistrarea cu reclamațiile lui Florin Deznan. Dan Cuedan, la volan, nu se putea opri din înjurat (cine-l cunoaște, știe cât e de erudit!). Și eu, dacă eram în situația lui, tot același discurs l-aș fi avut. Cristian Gavra s-a uitat doar, fără să zică altceva decât „haideți să mergem acolo”.

Că nu e nici pe departe cum „tună petarda” – aveam să ne convingem la fața locului

Dat în folosință în 1984, bazinul împreună cu imensa construcție care îl acoperă se prezintă… cum s-ar prezenta un bărbat de 34 de ani căruia politica i-a mâncat încă 34 de ani – adică „praf” la exterior, dar „bine mobilat” în interior: cu infrastructura chiar mai bună și mai funcțională decât a fost ea „de la mama ei” – pentru că înnoită… mă rog, „după posibilități”, dar „farmacie”. Plus uzină! Oamenii care se ocupă „de la începutul începuturilor” de acea bază sportivă ne-au condus în fiecare ungher, de la subsol și până la acoperiș și au insistat să ne plimbăm, nesugerându-ne să facem vreo fotografie dar lăsându-ne să facem câte vrem… evitând să apară în vreuna „pentru a nu se interpreta altfel”. Le-am respectat dorința: am pozat țevi, conducte, separatoare, acte de control, buletine de analiză, facturi la CET (101.000 lei pe ultima lună!), băi, vestiare, holuri enorme, cu uși de termopan „penultimul răcnet”, săli interioare cu care nu te faci de râs în fața niciunei delegații; am înconjurat bazinul de câteva ori, am încercat apa cu mâna ca să simt dacă temperatura ei corespunde cu valoarea de 24 de grade Celsius cât arătau termometrele – am înțeles că EXACT atâta trebuie să și fie, conform normelor – și n-am simțit diferența de temperatură dintre aer și apă.
Plus că n-am luat nici ciuperci.
Prin apa de o transparență „de Bahamas” se vede, într-adevăr, fundul bazinului cu faianță „pușcată” de timp – iar tavanul prezintă mici „insulițe” prin care apa, când plouă foarte mult, se infiltrează și picură… dar de aici și până la „plouă în bazin” e o distanță… cam până-n Bahamas. Pe jos.
Tavanul e din lemn – și sigur că trebuie înlocuit. De asemenea, trebuie înlocuită toată faianța bazinului și toate ferestrele. Și trebuie renovată toată fațada.

Ei bine, anul viitor (dacă nu intră dracul însuși în problemă – cum a mai făcut-o și o face mereu, de altfel) Sala Polivalentă și Bazinul acoperit Delfinul intră într-un program de reabilitare și modernizare totală, „Delfinul” fiind trecut pe „lista scurtă” a investițiilor guvernamentale (prin Compania Națională de Investiții) la poziția 16 – și,

DE FAPT, ASTA E PROBLEMA: CĂ SE REABILITEAZĂ!

Înregistrată cu numărul 1659 din 12.02.2018, solicitarea întocmită de directorul D.J.T.S. Arad face referire la includerea în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social – Subprogramul: „Bazine de înot” pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare, modernizare şi dotare bazin de înot acoperit Delfinul din Arad”.
Astfel, s-a cerut (cu succes, în sfârșit!) de la Ministerul Tineretului și Sportului – singurul loc de unde se pot aloca 40 de milioane de lei, cât costă „reabilitarea căilor de evacuare în caz de incendiu şi sistem hidranţi; adaptarea clădirii şi a spaţiului interior la nevoile persoanelor cu handicap (rampe de acces, elevator şi platforme speciale pentru acces în incinta bazinului, amenajarea de grupuri sanitare specifice); reabilitare acoperiş şi extindere instalaţie de încălzire; instalaţie electrică şi sistem de iluminat interior a bazinului; reabilitare duşuri, vestiare şi căi de acces; anveloparea termică a clădirii etc.”

În cazul  Bazinului acoperit Delfinul, pe lângă reabilitarea cuvei și a acoperișului se vor reabilita și extinde instalațiile de încălzire, preparare și menținere apă caldă menajeră care să cuprindă trei surse de energie: agent primar (sursă existentă cu instalații aferente), gaz natural și energie solară, dotare cu centrala termică pe gaz natural precum și un sistem solar cu panouri solare și schimbatoare de caldură.In cazul dotarilor se vrea tabelă electronica multisport precum și sistem de cronometraj plecare și sosire conform normelor federațiilor sportive: natație și polo.

Solicitarea s-a aprobat, banii sunt ca și alocați… iar asta probabil că enervează opoziția – din moment ce singura vină a lui Cristian Gavra e că „a fost pus director de PSD”! (dacă n-ai înțeles încă, recitește introducerea).

Despre acest act discutăm:

 

Și totuși, care explicația acestei ieșiri (aparent) necontrolate? Aveam s-o aflăm chiar de la Florin Deznan, pe privat: „Am fost chemați pe mâine la Bîlcea, la C.J.”!

AHA! – ne-am lămurit cum stă treaba… dacă cumva păream nelămuriți…
Florin Deznan ne-a promis că „sigur că vă țin la curent” după ce ne-am prefăcut curioși de evoluția d.p.d.v. politic a subiectului.
Nu ne-a ținut la curent – dar adevăru-i că nici n-am insistat.

Lucian Valeriu, 18 decembrie 2018 11:25

saunacnicentrala6centrala5centrala4centrala2centala3cenrala6bazin_delfinul3bazin_delfinul2bazin_delfinulbaia-2baia-1aparate2-2aparate2-1aparate1analize2-1analize-3analize-2analize-1analiza_cloradresaabonament_bazinabonament