miercuri, februarie 1, 2023

PRIMĂRIA lui Falcă este cu picioarele în noroiul de pe Câmpul Liniștii și se afundă în MLAȘTINA PENALULUI. Un CAZ „S.F.” în care ADMINISTRAȚIA ORAȘULUI sparge bani publici cu nonșalanța unor hoți profesioniști

 

Baza sportivă ,,Câmpul Liniștii”, constând în 6 terenuri de sport – 5 pentru fotbal și unul pentru rugby – se află în faza de proiectare (Proiect tehnic si documentație pentru autorizare) -, iar acesta este, din păcate, singurul aspect pozitiv din această documentare. Se află în faza de proiectare de mai bine de un an și trei luni – așa cum puteți citi în știrea atașată la capătul acestui articol -, când… teoretic trebuiau să fie 7 terenuri, dar practic nimeni nu știa „cum stă treaba” în fapt și în drept… respectiv în teren.
Până să se afle, s-au consumat neuroni, timp, energie și bani… cât pentru construirea a încă 7… hai, 6 terenuri – așa explicându-se evidența că locul arată fix la fel ca și înainte de intenție: adică acolo avem deocamdată tot un câmp de bălării, o groapă de gunoi… și de restul nervi.

Ce prevede legea

HG28/2008 este normativul care reglementa, la data semnării contractului, metodologia de alcătuire a documentațiilor tehnice privind investițiile în domeniul public și privat. Conform actelor, beneficiarul (Primăria Arad) trebuia să pună la dispoziția contractantului serviciilor de proiectare (însărcinat cu elaborarea Proiectului Tehnic (P.T.)  și a documentației de autorizare) următoarele:

– Studiul de Fezabilitate – întocmit conform HG28/2008 și în baza  certificatului  de urbanism emis pentru aceasta faza de proiectare, a Temei de Proiectare si Caietului de Sarcini emis de Primaria Arad;
– Tema de Proiectare – faza Proiect Tehnic si Autorizație de Construcție;
-Certificat de Urbanism;
-Caiet de Sarcini;
-Extras  C.F.,
iar dacă toate cele de mai sus erau în bună regulă și predate la timp, conform contractului, lucrarea de proiectare trebuia terminată în 60 de zile.

Un șir de ilegalități… lung cât gardul de la penitenciarul de după Deponeul de gunoi menajer

O primă concluzie a citirii actelor eliberate de administrația publică: în urma verificărilor, se arată că  în S.F.-ul  întocmit si ulterior aprobat de Primăria Arad, terenurile de sport erau amplasate peste Deponeul de gunoi menajer construit cu fonduri europene (existent la data întocmirii S.F.-ului) de către Consiliul Județean Arad (pe terenul Primăriei,  adică pe același extras C.F.).
Extrasul C.F. și certificatul de urbanism s-au predat cu o oarecare întârziere, timp în care s-a verificat conținutul Studiului de Fezabilitate (S.F.) și s-au făcut verificări în teren – adică măsurători topografice executate de firma autorizată. Ei bine, în urma măsurătorilor topografice au ieșit la iveală  mai multe  abateri ale lucărilor executate în S.F. față de realitatea din teren.
Iată-le:
– Suprafața pe care trebuia realizată investiția era mai mica (aprox 75%) din cea prevazuta in S.F.
– Distanțele față de vecinătăți și față de restricțiile impuse prin legislație erau mai mici.
– Parcarile erau amplasate sub linia de inalta tensiune ale Trans Electrica, iar gardul imprejmuitor în zona de protectie a liniei de cale ferata Arad –Nadlac.

Intră în scenă Gheorghe Falcă însuși… cu firma lui de casă cu tot

Având în vedere cele constatate, inginerul proiectant al firmei executante a luat legătura direct cu Gheorghe Falcă, primarul Aradului, care „m-a invitat la el in birou, pentru discutii. I-am prezentat situația, după care i-a chemat pe directorul Directiei Patrimoniu si pe City Manager, prezentându-le problema și cerându-le să o rezolve. La această întrunire am aflat cu stupoare că unul din terenuri avea deja un constructor … o firmă de casă a primarului” – este dezvăluirea absolut halucinată a uneia dintre sursele noastre.

„Tot din acest S.F. aflăm , din opisul de avize ce trebuiau obtinute pe baza lui, că avem Aviz Trans Electrica. Dar la o citire atentă a documentelor emise de aceștia se observă că este doar un accept, iar până la Aviz mai era cale lungă – adică studii de solutii pe bani grei pentru celelelalte sunt retele de medie tensiune care au traseele sub amplasamentul terenurilor din S.F., iar de construit sub linia de înaltă tensiune este interzisă orice fel de constructive, inclusive parcări. La fel și din documentele emise de Regionala de Cai Ferate din Timisoara, rezultă că avizul va fi dat de către Bucuresti doar cu stricta respectare a zonei de protectie a liniei de cale ferata mai sus menționată.În certificatul de urbanism nr.2032/11.12.2014 emis pentru faza S.F. sunt specificate clar avizele și planul topografic vizat de O.C.P.I ce  trebuiau obținute în această fază de proiectare” – este parte din raportul pe care proiectantul l-a întocmit pentru firma la care lucrează… raport care, desigur, nu va rămâne la „acte de uz intern”, ilegalitățile fiind de competența procurorilor anticorupție și ale poliției economice (ia să vedem… cine se bagă?).

Se poate și mai mult: S.F. întocmit peste C.F.-ul unui proprietar care habar n-are!

„Tot acum apare și mult-cerutul extras C.F., în baza căruia și împreună cu care se întocmesc și se depun documentațiile pentru avize la faza de proiectare P.T. .Curat ca lacrima. Dar ce să vezi, apare și planul cadastral efectuat de noi suprapus cu datele de la O.C.P.I., și, ce găsim… o parcelă de teren, a unui proprietar privat exact în mijlocul terenului pe care trebuiau amplasate terenurile de sport. Proprietar întabulat încă din anul 2007” – declară proiectantul, continuând să ne uluiască cu detalii despre lipsa de profesionalism a funcționarilor dirijați de Falcă… înspre propriile sale interese.

Concluziile raportului

„Solicităm primăriei opinia pe această speță, trimițându –le extrasul C.F. pentru terenul respectiv și planul cadastral care îl cuprindea …la care spun că nu știu nimic și mai scot un extras C.F. la fel de „imaculat”. În condițiile în care am considerat  conform contract că lucrările pentru realizarea Proiectului Tehnic sunt blocate, am trimis o adresă către primărie prin care solicitam prelungirea termenului de finalizare a contractului.
Răspunsul a fost trimis cu o notă a primăriei, peste adresa noastră, în care eram chemați să semnăm prelungirea în termenii unor articole din contract prin care primăria nu avea nicio culpă. Noi cerusem prelungirea conform articolelor care arătau că primăria nu ne-a pus la dispoziție documente valabile în baza cărora se poate executa proiectul tehnic și autorizarea în vederea demarării execuției investiției în condițiile prevăzute de legislație.
Astfel, termenul de finalizare s-a depășit, iar la întâlnirea avută la Primăria Arad cu șefii Biroului Achiziții și ai Biroului Patrimoniu,  aceștia au concluzionat că prelungirea termenului se poate face doar pentru trei săptămâni iar până la finalizare, firma noastră să plătească penalități de întârziere. Reamintesc că, la acea dată nu aveam încă temeiul juridic de a proiecta ceva, deoarece exista acel proprietar de teren  în mijlocul viitorului amplasament al investiției, proprietar care habar nu avea că urmează să-i fie ocupat terenul!
Nu am fost de acord cu propunerea dânșilor de a le acoperi rahatul și de a plăti și penalități. Directorul Biroului de patrimoniu recunoscând faptul că dacă S.F.-ul ar fi fost întocmit corect, conform legislației, nu ar fi fost probleme în realizarea P.T.-ului .
De atunci contractul a rămas în aer, neputând fi nici finalizat și nici reziliat” – sunt concluziile raportului întocmit de specialiști.

Falcă: „Lucrarea e sistată, dar e finanțată”… „PSD-ul nu a votat această finanțare!”(VIDEO)

Într-o conferință de presă (cea prilejută de „13 de domnie și postie”) devenită deja celebră l-am întrebat pe primarul Aradului despre această… „investiție (în) S.F.”

– …vă întreb despre situația terenurilor de fotbal de la capătul străzii „Câmpul Liniștii”… Când se fac acelea? – că au fost anunțate de…
–  Au fost licitate de proiectare, proiectantul a început, a abandonat proiectul și atunci am intrat din nou în consiliu, am refăcut studiul și (neinteligibil) proiectare și execuție.
Pe când va fi gata?
–  E finanțat anul acesta – PSD-ul nu a votat finanțarea acestui proiect…
– 
Deci, e sistată construcția – sau?…
–  E sistată… PSD-ul nu a votat această finanțare.
– 
Deci e finanțată sau nu?
–  E finanțatăăă… PSD-ul nu a votat această finanțare!

Despre ce bani discutăm

Valoarea obiectivului de investiție despre care facem vorbire are conform S.F.-ului o valoare de aproximativ  42.716.310,00 lei (PATRUZECI ȘI DOUĂ  milioane lei) din care valoarea proiectării este 620.000,00 LEI.

Valoarea contractului de servicii de proiectare în vederea realizării Proiectului Tehnioc și a documentației pentru Autorizația de Construcție este, conform contractului – 120.000,00 LEI.

În galeria foto avem primul plan topografic după care s-a întocmit SF-ul prost și penal, respectiv pe cel de al doilea, cel bun… „lucrarea fiind sistată… dar finanțată” – Primăria, la ora la care vorbim, fiind în negocieri cu omul căruia i-a inclus proprietatea în investiție fără să-i ceară voie. Din informațiile noastre, omul n-are de gând să se „bată” cu autoritățile și probabil că va accepta terenul oferit de Primărie în compensare.

Banii pe SF-ul greșit sunt „parte a finanțării”… după cum v-ați dat seama… acesta nefiind, nici pe departe, primul SF greșit… făcut aiurea… comandat exclusiv pe post de „cap de sifon” la bugetul public.

Articol asociat:

Șapte terenuri de fotbal vor „răsări” la capătul străzii Câmpul Liniștii

Ultimele Știri

Related news