„Sigma Mobility” a revenit în oraș. De data asta, să ne facă P.U.G-ul…

pug arad valabil
Distribuie:

 

Municipiul Arad se ghidează urbanistic după un Plan Urbanistic General elaborat în 1998 de către PROIECT SA, plan care a fost doar prelungit ultima dată prin HCLM nr. 502 / 13.12.2018 pentru o perioadă de 5 ani, fiind valabil până la 31.12.2023 – conform informațiilor publice de pe pagina oficială a Consiliului Județean Arad,  astfel cum apar centralizate în SITUAŢIA ACTUALIZATĂ LA DATA DE 31.03.2020:

pug arad 1

pug arad 2

P.U.G Arad în vigoare:

pug arad valabil

Ce este Planul Urbanistic General și de ce se impune

„Planul urbanistic general (PUG) are caracter director și strategic, dar și caracter de reglementare și reprezintă principalul instrument de planificare operațională, constituind baza legală pentru realizarea programelor și acțiunilor de dezvoltare. Fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să își actualizeze la maximum 10 ani Planul urbanistic general în funcție de evoluția previzibilă a factorilor sociali, geografici, economici, culturali și a necesităților locale.

Planul urbanistic general cuprinde reglementări la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale, cu privire la stabilirea modului de utilizare a terenurilor din intravilan, zonificarea funcțională în corelare cu organizarea rețelei de circulație, delimitarea zonelor afectate de servituți publice,  modernizarea și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare, stabilirea zonelor protejate și de protecție a monumentelor istorice și a siturilor arheologice reperate, zonele care au instituite un regim special de protecție prevăzut în legislația în vigoare, formele de proprietate și circulația juridică a terenurilor, precizarea condițiilor de amplasare și conformare a volumelor construite, amenajate și plantate, zonele de risc natural delimitate și declarate astfel, conform legii, precum și la măsurile specifice privind prevenirea și atenuarea riscurilor, utilizarea terenurilor și realizarea construcțiilor în aceste zone, precum și zone de risc datorate unor depozitări istorice de deșeuri.

Planul urbanistic general cuprinde piese scrise și desenate cu privire la diagnosticul prospectiv, realizat pe baza analizei evoluției istorice, precum și a previziunilor economice și demografice, precizând nevoile identificate în materie de dezvoltare economică, socială și culturală, de amenajare a spațiului, de mediu, locuire, transport, spații și echipamente publice și servicii, strategia de dezvoltare spațială a unității administrativ-teritoriale, regulamentul local de urbanism, planul de acțiune pentru implementare și programul de investiții publice, și planul  de mobilitate.

Orizontul de timp pentru care se elaborează planul urbanistic general este de 10 ani iar potrivit legii în vigoare, termenul său de valabilitate se prelungește o singură dată, pe bază de hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului București, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, dar fără a se depăși 10 ani de la data depășirii termenului de valabilitate” – extras din Nota de Fundamentare la OUG nr.51/21.06.2018.

Problema (lipsei) P.U.G-ului actualizat în Arad parcă e dintotdeauna în ultimii 20 de ani

Ultimele consultări publice cu privire la actualizarea P.U.G-ului pentru municipiul Arad au fost în anul 2015… dacă au fost, pe site-ul oficial al Primăriei Arad fiind găsit doar anunțul cu privire la consultări, nu și rezultatul acestora. În mandatele de primar ale lui Gheorghe Falcă, prelungirea P.U.G-ului întocmit de firma socrului său ( PROIECT SA) s-a făcut de vreo 4 ori, ultima fiind cea din decembrie 2018.

Atât în anul 2018 cât și în 2019 primăria municipiului Arad a inițiat o procedură de achiziție publică pentru actualizarea Planului Urbanistic General (P.U.G), actualizare care avea o valoare estimată de 756.302,00 RON fără TVA, pentru un contract de prestare servicii cu o durată de maxim 36 de luni. Primăria Municipiului Arad a avut un contract de servicii pentru actualizarea P.U.G-ului ( contractul de servicii nr.12054/26.02.2014) cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială URBAN-INCERC dar contractul a fost reziliat prin sentință definitivă a judecătorilor din Timișoara. În baza contractului reziliat, Institutul a finalizat etapa 1 în totalitate și etapa 2 în proporție de 85%, rămânând de finalizat exact cea mai importantă etapă, etapa 3, de actualizarea PUG. Cele două proceduri de achiziție publică fiind anulate și, pe scurt, am rămas tot în aer…

În zilele noastre, mai precis în 9 noiembrie 2020, a apărut în presa locală informația conform căreia: 

„ Firma SC ICEBERG SRL din Timișoara a câștigat realizarea PUG-ului pentru Arad. Această firmă va lucra cu doi subcontractanți: SIGMA MOBILITY ENGINEERING SRL din Pitești și PROMETER M & G SRL din Timișoara. Valoarea totală a contractului se ridică la 3 milioane de lei (fără TVA), iar perioada pe care o au la dispoziție este de 48 luni din momentul emiterii ordinului de începere. Contractul a fost încheiat în data de 9 noiembrie 2020. Planul Urbanistic General are, de regulă, o valabilitate de 10 ani”. 

Foarte bine, am putea spune… se rezolvă o problemă „expirată” și intrăm și noi în legalitate. Dar, verificând informațiile publice despre procedura de atribuire, am descoperit că prețul la care s-a atribuit contractul în 2020, 3 milioane de lei (fără TVA), este de 3,9 ori mai mare decât valoarea estimată în anii precedenți pentru fix aceeași documentație ( 756.302,00 RON fără TVA estimat în 2018 și 2019) înțelegând și motivul pentru care nu s-a atribuit contractul atunci: pentru că nu era „prețul corect pentru firma care trebuie”. Deci, acuma-i bine… e scump!

Procedura de atribuire, conform E- Licitație.ro  a fost licitație deschisă, cu modalitate de atribuire online, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate – preț. Valoarea estimată, fără TVA, a fost în 2020 de 4.201.680,67  RON. Ofertantul unic și câștigătorul a fost SC ICEBERG SRL cu cei doi subcontractanți.

Firmele care se vor ocupa de actualizarea P.U.G-ului sunt „prietenii noștri” și au mai fost plătiți din bugetul Aradului pentru diverse „servicii”

Subcontractantul PROMETER M & G SRL din Timișoara a mai avut contracte cu instituții publice, mai ales primării, din județul Arad. 

SIGMA MOBILITY ENGINEERING SRL Pitești – 86 de contracte cu instituții publice din toată țara și, logic, din Arad

A fost înființată în aprilie 2014 și are sediul social într-un bloc de apartamente situat pe Bulevardul Republicii din Pitești. Firma are doi asociați, Gabriela Mitran și Sorin Ilie, cadre universitare la Facultatea de Mecanică şi Tehnologie a Universității din Pitești.

Potrivit informațiilor de pe website-ul Ministerului de Finanțe, există informații despre 1 administrator. În 2019, compania a raportat o cifră de afaceri de 2.428.361 RON , profit de 2.130.485 RON  și avea un angajat, având ca obiect principal de activitate codul CAEN 7112 (Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea). Banii au provenit, în special, din contractele cu autoritățile publice locale și județene. Începând cu anul 2015, Sigma Mobility Engineering SRL a derulat mai multe contracte publice, obținute aproape fără excepție prin încredințare directă, cu mai multe primării între care (mai aproape de noi) cele din Arad, Ineu, Brad, Deva.

În 2018 a finalizat pentru Primăria Arad Planul de Mobilitate Urbană Durabilă  după o epopee de „variațiuni pe tema mobilității” începută de prin 2015 și cu un Raport Final Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, în 2017

În 2016, într-o ședință, Gheorghe Falcă a sărit ca ars când o persoană din sală a întrebat despre experiența pe care o are compania. Falcă l-a întrerupt categoric și i-a spus că nu este cazul să se pună întrebări despre așa ceva, ci în cadrul dezbaterii se acceptă doar întrebări cu privire la conținutul planului. În momentul în care persoana a insistat, primarul i-a sugerat să-și redacteze întrebarea într-o scrisoare pe care să o trimită Primăriei – pentru reîmprospătarea memoriei vă recomandăm articolul asociat [ACTUALIZARE] Falcă s-a consultat cu el însuși… și nu a avut obiecții la Planul de Mobilitate Urbană.

Ca o constatare, în încercarea de a găsi cât mai multe informații despre SIGMA MOBILITY ENGINEERING SRL, nu am găsit nicio știre pozitivă… toate articolele de presă sunt din registrul „pentru ce-i plătim noi pe ăștia” dar pot fi totuși un exemplu de reușită în afaceri despre cum poți face bani pentru nimic cu finalitate, doar pe abureli și studii. Că nu cred că există vreun naiv care are impresia că „traficul” și „mobilitatea” în Arad au fost îmbunătățite după planul lor despre mobilitatea urbană. Nu ne rămâne decât să le spunem „Bine-ați revenit la bugetul nostru” …

Articole asociate:

[ACTUALIZARE] Falcă s-a consultat cu el însuși… și nu a avut obiecții la Planul de Mobilitate Urbană

Beniamin Vărcuş : Dezbaterea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, o nouă farsă marca Falcă [GALERIE ACTE]

 

Categorie: Investigații
Etichete: Plan Urbanistic General Arad, SIGMA MOBILITY ENGINEERING SRL
Distribuie:
Articolul anterior
Halterofilul Cosmin Krupla – NOU RECORD şi triplu vicecampion naţional la tineret
Articolul următor
Filmele cu proști se numesc astăzi „școală online”
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie