PAMFLETE

„Omagiu eroinei luptătoare!” Spectacol politico-literar-artistic dedicat primei doamne a județului de către supușii ei… și nu numai

 

Ieri a fost 27 septembrie, deci a fost ziua de naștere a Geaninei Pistru, baroneasa împlinind selecta vârstă de 45 de ani  – prilej cu care nimeni de la PNL („și nu numai” – ca să-i cităm pe clasici) n-a făcut altceva decât să-i trimită flori, pupici, bilețele, plicuri, plase, mașini, catamarane, contracte, sclavi proaspeți (care după portofel), iar cei mai „săraki” – poezii și mesaje: exact cum îi stă bine unei prime doamne a județului.
Căci dacă spui că „NU GEANI este BAROANA județului”, înseamnă că n-ai cultură generală și du-te-acasă!
Dacă ai fi stat la pândă în față la PSD cu o cameră înspre Palatul Cenad (dar cine să aibă timp și chef?…), l-ai fi putut filma până și pe Falcă cum țopăie între Primărie și Sediul PNL, îmbrăcat la costum, ca de marile sărbători ale orașului, afișând un mindfulness specific fericiților de ce li se întâmplă, cu vibe de NAȘUL TUTUROR.
Un fel de „nașu mare” e Micul Faraon în acest ospăț la care asistăm non-stop… de la debarcarea politicii în administrația publică încoace, nu doar de 15 ani (să fim cinstiți cu trecutul, la acest „ceas aniversar” – nu-i așa?) – în care, iaca, am ajuns ca doamna Geani să fie „mireasa alfa” – oricare ar fi mirele.

S-a iscat, cu acest minumat prilej, o adevărată Olimpiadă literară ad-hoc

– faza interjudețeană cu tema „agățați o baroană pe facebook alcătuind un text de 350 de semne cu prilejul zilei sale de naștere” (probă grea și pentru scriitorii profesioniști) înregistrând niște perle pe care însuși Vadim Tudor ar fi fost invidios.

Dintre cele mai reușite creații literare, am remarcat-o pe asta:

La ce compuneri siropoase continuă să apară, eu cred că s-ar putea trece direct la un festival de poezie, muzică și dans…

Publicată de Răzvan Anghel pe Vineri, 27 septembrie 2019

 

(Bă, frate, zic după ce-am citit-o, io am debitat multe prostii în cei 50 de ani de când învăț să scriu… am scris la comandă sub acoperirea anonimatului pentru toți stăpânii cu care am fost contemporan, poezii pentru toate toantele, mediocrele și fetele deștepte pe care nu le cunoșteam… sute de chei de agățat am inventat și oferit pe gratis… da` așa ceva, să-mi bag picioarele dacă mi-s în stare să scriu!)
Bravo, compozitoru` – consideră-te PR-ul partidului de pe-acum… te ia baronesa guvernant(ă), dacă n-ai job. Dacă mai ești și rudă (sau te faci), în doi ani ești director la muzeu, iar în 5, ministrul culturii.
Și-ți dai seama ce-o fi fost pe privat! 🙂

***

În „undergoundul pe față” de pe facebook (care ne intersează pe noi) s-au făcut sute de glume pe seama acestei aniversări și, am remarcat, TOATE DE BUN GUST… cel puțin din câte am citit (vreo 200 cel puțin). Cea a „colegului de ultimă bancă”, Silviu Dascăl, „Dacă Geanina Pistru era primarul Aradului, azi era ziua ei și îi uram La Multi Ani doamna Primar…” mi s-a părut cea mai reușită.

Acuma, ca să fim exigenți ca profii de română cu carte de muncă: marea sărbătoare publică prilejuită de ziua de naștere a baroanei  – „27 septembrie-le lui 2019, la Arad” deci – în ce privește valoarea sa strict cultural-artistică (nicidecum pe alte planuri ale creației culturale despre care nu poate fi vorba – precum muzica, pictura, arhitectura) nu s-a ridicat la nivelul celor din perioada de dinainte de 1990. Creațiile poeților denotă un nivel de cultură generală provenită din lecturi mediocre și experiențe așișderea. De asemenea, bagajul de cuvinte al creatorilor este limitat la un număr mic de cuvinte – comportament specific celor care-și dezvoltă intelectul într-un mediu închis.
E departe, de exemplu, de acest nivel:

…dar ideea e aceeași: „E dintre noi și e asemeni nouă (…)” / „Omagiu eroinei luptătoare (…)” „Purtând pe brațe uriașă floare” – numai că Geani nu are cor cu tenor… adică are, dar nu cântă: conduc județul.

***

Apropo: LA MULȚI ANI și din partea noastră… rămâi pe-aci, baroano: ar fi plictisitor fără tine!

Lucian Valeriu, 28 septembrie 2019 10:14

geani